Bullying a TikTok-on

Nem szeretnék egy szülőt sem megijeszteni, egy ilyen hangzatos címmel, de beszélnünk kell erről is. Az utóbbi néhány hét a TikTok jegyében telt a blogon, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Fontos, hogy szülőként megismerd azt az applikációt, ami jelenleg a tinik egyik nagy kedvence. Bár tény, hogy ebben a rohanós világban ez egyik percről a másikra megváltozhat. Természetesen a TikTok mellett számtalan egyéb kedvelt alkalmazás is létezik, de ez pörög mostanában a legjobban. Fiatal pedagógusként én is aktív felhasználó vagyok, látom mit csinálnak a nálam fiatalabbak, így tudok Neked tanácsot adni ezzel kapcsolatban.

Ha kezdő vagy, nem tudod, hogyan kell használni a TikTok-ot, kezdd innen az olvasást.

Bullying fogalma

Az utóbbi pár évben, amióta pedagógusnak készültem ismerkedtem meg ezzel a fogalommal. Sajnos diákként sem volt igazából ismeretlen számomra, én is voltam iskolai bántalmazás áldozata. Éppen ezért tudom azt mondani, hogy ez egy komoly dolog, és nem szabad elviccelni. A bullying fogalom tulajdonképpen arról szól, hogy a gyerekek csúfolják, piszkálják egymást, ezáltal megfélemlítik a kiszemelt áldozatot. Úgy gondolom, onnantól nevezhető bulllyingnak a dolog, ha már rendszeres, rosszindulatú, félelmet kelt az áldozatban. Mert bizony egy-egy odaszólásra még legyint egy pedagógus is, mondván, a gyerekek ilyenek. De nem ilyenek. Nem szabad hagyni, hogy akár csak szavakkal is bántsák egymást. Ettől függetlenül ez a magyar iskolákban is egy gyakori jelenség. Tudományosabb megfogalmazásban itt, egy pszichológus segítségével leírva pedig itt olvashatsz a dologról bővebben.

Az interneten

Az online világ magával hozta azt, hogy könnyebb zaklatni. Akár név és arc nélkül is lehet bántani a másikat. És igen, sajnos erre a TikTok is ad lehetőséget, és nem egyszer találkoztam már ilyennel ott. Mai bejegyzésem a TikTok szempontjából vizsgálja a bullying fogalmát, de később tervezek még írni Neked az iskolai zaklatásokkal kapcsolatban.

“A zaklatást az egyszeri bántalmazástól vagy más konfliktushelyzettől három tényező különbözteti meg. Egyrészt erős, negatívan befolyásoló hatása van, a zaklatás áldozata nem tudja élni a mindennapi életét a zaklató tevékenységének következtében – például mert állandóan félelemben vagy bizonytalanságban él. Másrészt a zaklatás nem feltétlenül szabályos időközönként, de ismétlődik, a bántalmazó rendszeresen visszatér az elszenvedőhöz, és megismétli a cselekedetét, legyen az fizikai, szóbeli vagy szexuális tevékenység. A harmadik kritérium az erőviszonyok eltolódása: a zaklatás során a bántalmazó fél mindig több hatalommal rendelkezik (több pénze van, erősebb, több barátja van, hangosabb), és ezt fitogtatja is a zaklatás során.”

https://unicef.hu/cyberbullying

Ez alapján talán ami TikTok-on folyik, hivatalosan nem is sorolható a bullying témakörébe, de azért jó, ha odafigyelsz rá.

Szavakkal bántani TikTok-on

A TikTok nem teszi kötelezővé, hogy a felhasználóneved utaljon az igazi nevedre. (Beállításáról itt írtam.) Egy akármilyen email címmel és névvel el tudsz rejtőzni. Így pedig sokkal könnyebb beszólogatni valakinek, de tény, hogy vannak, akik arccal és névvel is megteszik.

Kommentek között

A videók alá kommenteket lehet írni. Ezeknek a hosszát a TikTok elég erősen korlátozza, de így is teret tud adni a bullying jelenségnek. Számtalanszor láttam, hogy a nemtetszésüket a gyerekek/tinédzserek sértő vagy éppen nagyon trágár, lekezelő módon adják tudtára a videó feltöltőjének. Ez több mindenről is szólhat. Lehet egyszerűen annyi, hogy nem ért egyet a videó mondanivalójával, ami önmagában nem lenne probléma, de a kommunikáció stílusa bántó lehet. De sokszor látok olyanokat, ahol a feltöltő személye a célpont, például milyen csúnya, kövér, szemüveges, stb. Ezekből a kommentekből sugárzik a rosszindulat. Felnőttként persze másképp éli meg az ember, ha bántják, és még ha rosszul is esik, de talán meg tudjuk oldani annyival, hogy nem foglalkozunk vele. Viszont szülőként tudnod kell, hogy egy gyerek lelke nem így működik. A sértések mélyebb nyomot tudnak hagyni, mint elsőre gondolnád, ráadásul a TikTok menő, az interneten a nagy nézettség menő, ezért ha itt bántják őket, az halmozottan nehéz a számukra.

Amit szülőként tehetsz:

Először is tudnod kell a problémáról, ami triviálisnak hangzik, de mégsem feltétlenül az. Olyan környezetet kell otthon teremtened a mindennapokban, hogy a gyereked el merje mesélni, ha történik vele valami, ami nyomasztja. Most csak önmagamat tudom ismételni: a rendszeres kommunikáció segít. A jó dolgait is engedd, hogy megossza veled, de ne menekülj el a problémái elől sem, és főleg ne vedd semmibe! Ne rendezd le annyival, hogy ne foglalkozzon a rosszindulatú kommentárral. Tudom, hogy Te elfoglalt vagy és dolgozol, de az ő mindennapjaiban ez is központi szerepet játszik. Ha beszélgetsz vele, és megérteted vele, hogy ezek a rosszindulatú dumák nem érik meg a rá szánt időt, és segítesz neki például letiltani a kommentelőt, máris sokat tettél, és közelebb is kerültetek egymáshoz. Ha a bully-t személyesen ismeritek, akkor végső esetben felveheted vele, vagy a szüleivel a kapcsolatot, hogy közösen oldjátok meg a problémát.

Üzenetek között

A TikTok is ad lehetőséget üzenetküldésre. Az applikáció megnyitása után jobb alul menj a beérkezett üzenetek lehetőségre, majd jobb felső sarokban koppints a papírrepülőre. Itt találhatóak a csevegések. Legjobb tudomásom szerint, csak ismerősök (tehát egymást bekövetett) felhasználók között lehet chatelni. Tehát ha itt kap zavaró üzeneteket a gyereked, akkor egy ismerősről van szó, szóval könnyebb közbelépned. De az előbb említett “mit tehetsz” pontot itt is érdemes követni: beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni!

Egyéb

Nem feltétlenül csak a rosszindulatú, bántó szövegekkel lehet zavarni a másikat. Nagyon jól tud esni, ha az embert dicsérik: jók a videói, szépen táncol, stb. Azonban egy idő után, ha ez rendszeresen, és pláne névtelenül érkezik, nagyon zavaró tud lenni. A kommentelő látja a feltöltőt, tud róla néhány apróságot, és folyamatosan követi. Lássuk be, ez sincs túl jó hatással egy gyerek lelkivilágára. Éppen ezért azt javaslom, ha van egy állandó “hódolója”, annak is szentelj figyelmet. Egyrészt lehet, hogy tényleg csak unatkozik az illető, és korabeli, és nincs okod aggódni. Másrészről viszont, tudjuk, milyen világban élünk – jobb nem az interneten, név és arc nélkül ismerkedni. A veszélyessége mellett a helyzet nagyon idegesítő is tud lenni.

TikTok duettek

Szeretnék még pár szót ejteni a duettekről is. Korábban írtam a TikTok gombjairól, mit mire lehet használni. Ha engedélyezve van feltöltésnél, egy adott videóval lehet duettet készíteni, ami kettéosztott képernyővel egy videóként jelenik meg az applikációban. Az efféle reagálások engedélyezése a feltöltésnél is lehetőséget ad a bullying jelenségre. Ki lehet a másikat figurázni, vagy éppen sértően reagálni arra, amit csinált. A duettek 99,9999%-a teljesen ártalmatlan, vicces reakcióvideó, de itt is láttam már durva dolgokat. Úgy gondolom (és erről a legutóbbi TikTok posztomban írtam is), hogy a gyerekeknek privát fiókkal érdemes működniük, és így nem tud bárki duettezni velük. Ezzel lehet a legjobban megelőzni ezt a problémát.

#legközelebb

Legközelebb megint kicsit nyugisabb téma következik. Hogyan lehet keresni videót, hangot, miket dob ki, vagyis javasol az alkalmazás.

Élet a karanténban pedagógusként

A tanév indulásakor sejthető volt, hogy megint nem lesz egyszerű dolgunk a covid miatt. A tanév eleji értekezletek az új szabályokról szóltak. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy olyan helyen dolgozom, ahol a szülők támogatóak, a gyerekek pedig könnyen elfogadják az új szabályokat. Így nálunk tulajdonképpen zökkenőmentesen indult a dolog: rendszeresen mérünk lázat, maszkot hordunk a közös terekben. Őszintén szólva, én a magam részéről továbbra is túlzásnak tartom a covid körüli felhajtást, de természetesen a szabályokat betartottam. Ettől függetlenül egy ilyen helyen, ahol ennyi ember van együtt nap mint nap, borítékolható volt, hogy előbb-utóbb valaki megbetegszik. Azt kell, hogy mondjam, nincs ebben semmi furcsa. A betegségek így működnek: az iskolákat könnyen elérik, mert gócpont. Nem ijedtem meg, sőt, a véleményemet sem változtatta meg, de a szabály az szabály: egy hetet bezárva kellett töltenem.

Karantén érzelmi szempontból

Felnőttként

Felnőttként az ember tudja, hogy mit szabad és mit nem. Ismerjük az illemszabályokat, törvények nagy részét, és igyekszünk betartani. Ha azt mondják, hogy néhány hétig nem hagyhatjuk el a lakást, megértjük, végig tudjuk gondolni az okokat. Én is így voltam vele. Tudatosan semmi gondom nem volt a bezártsággal. Elfogadtam, hogy a koronavírus okozta helyzetben, a terjedés megelőzése érdekében, aki kontakt, otthon kell maradjon. Be is tartottam a szabályokat, amiről hivatalos irat is érkezett az iskolától. A dolog érzelmi része azonban más tészta. Egy hetet töltöttem tulajdonképpen teljesen egyedül, egy szobába zárva. Nagyon megviselt. Az utolsó két napban már nem tudtam magammal mit kezdeni. Az unalom és a szociális élet hiánya teljesen felemésztett.

Tanulság: az embernek kell a társaság

Az unalom csak egy dolog, azt meg lehet oldani. Olvasás, felnőtt kifestő, takarítás, de akár munka is lehet a program a karantén alatt. Aki kertes házban él, annak még könnyebb lefoglalnia magát. De vírus ide vagy oda, nagyon nehéz emberi társaság nélkül lenni napokig. Az én karanténomnak ráadásul értelme sem volt, így különösen azt érzem, hogy csak időt vett el az életemből. Az ilyen időt pedig soha senki nem fogja tudni visszaadni.

Gyerekként karanténban

A diákjaink között is volt, aki karanténba került. Az iskolánk bezárt, online tanítottunk mint tavasszal, így a gyerekek részt vettek az órákon. Tavasszal is azt tapasztaltam, hogy az első heti lelkesedés (“jaj de jó, nincs iskola”) hamar alábbhagy, és átveszi a helyét a magány. Lehet, hogy ez úgy tűnik, mintha nagy szavakkal dobálóznék, de sajnos sok diákon azt láttam, hogy nem. Őket még jobban megviseli az egyedüllét. Szülőként nagyon fontos, hogyha a gyereked karanténba kerül, beszélgess vele a helyzetről korától függően, próbálj neki válaszokat adni a miértekre. Ez kicsiknél nehéz, tudom, de ha nem érti, miért történik a karantén, talán még nehezebb elfogadnia a helyzetet. Arról nem is beszélve, hogy a karantén alatt álló gyerekek egy része bántalmazott családban tölti a bezártság idejét. Ott egy hely, ahonnan napközben menekülne, ahol fél, és mi bezárjuk oda. Sajnos ismerek több ilyen esetet is, és biztos vagyok benne, hogy a lelki sérülései ezeknek a gyerekeknek jóval nagyobbak lesznek, mint amit egy vírustól szenvednének el. Ráadásul nehezebb kigyógyulni is belőle.

Karantén alatt álló iskola

Mivel az összes, maszk nélkül a fertőzött osztályban tanító pedagógust hazaküldték, digitális oktatásra váltottunk. Hirtelen történt, de a tavaszi tapasztalatoknak köszönhetően gyorsan tudtunk reagálni. Muszáj volt, mert a helyettesítéseket nem tudtuk volna megoldani. Így az egész felső tagozat otthonról tanult. Az előbb, amit a gyerekekről írtam, minden diákra vonatkozott, bár nem volt mindenki számára előírt karantén, csak a kontaktoknak. Ugyanakkor továbbra is úgy gondolom, hogy a digitális oktatás, bármilyen jól szervezett is, közel sem olyan hatékony, mint az iskolai.

#legközelebb

Most újra egy kicsit nehezebb téma fog következni. Folytatom sorozatomat a TikTok-ról, írok Neked kicsit az online zaklatásról. Sajnos bármilyen platformon, sokféleképpen előfordulhat. Ha van még kérdésed a karanténról, írj nekem bátran, és kövess a facebookon is!

TikTok biztonsági beállítások

Minden applikáció fontosnak tartja, hogy kínáljon olyan lehetőségeket, amivel el lehet rejtőzni az ismeretlenek elől. A facebookon, instagramon is tudunk elrejteni posztokat, képeket, akár egyesével beállítani, ki mit láthat belőlünk. A TikTok-nak is vannak hasonló funkciói.

TikTok ForYou Page, és ami nem látszik

Mivel a TikTokról most egy teljes sorozat készül, korábban már leírtam, mi is az a For You Page. Heteken át beszélünk erről az applikációról, mert jelenleg rengeteg felhasználója van, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is.

Röviden:

A For You-ba bárki bekerülhet a TikTok algoritmusa alapján, aki nyilvános profillal rendelkezik. Vagyis ha így készít a gyereked videód, akkor igen, mindenki láthatja. Részben azért, mert bekerül a ForYou-ba. Részben pedig azért, mert bárki megtalálja őt TikTok-on (véletlenül vagy rákeresve), megtekintheti a videóit. Úgy gondolom, ezt nem feltétlenül szeretnéd. Veszélyes lehet. Olvasd el itt – igen, egy egyszerű fotó vagy videó is lehet a pedofília melegágya. Nagyon rossz ötletnek tartom, hogy kiskorúak nyilvános profillal rendelkezzenek egy ilyen applikációban. Megtiltani nem tudod a gyerekednek a használatát, és nem is kell, de néhány beállítással te is nyugodtabb lehetsz, de őt sem kell igazán korlátozni.

….és ami nem látszik

Abban az esetben, ha átállítjátok a profilját privátra, csak azok láthatják a videóit, akiknek engedélyezi. Innentől már csak az a feladatod, hogy odafigyelj, tudja-e a gyereked, hogy kinek engedélyezze. Nehéz egyértelmű határvonalat húzni. Neked, szülőként a saját nevelési elveid alapján kell erről beszélgetned a gyerekeddel. Nem fenyegetőzve, tiltva, hanem ahogy egy másik emberrel megbeszélnél valamit – csak éppen ez az ember most a gyereked. Te ismered a legjobban, tudod, hogyan kell hatni rá. Azzal pedig semmi gond, ha az osztálytársai, iskolatársai, edzőpartnerei látják a videóit. Jelenleg úgy tudod a beállítást módosítani, hogy az applikáció megnyitása után a jobb alsó sarokban a figurára koppintasz. Utána a felület jobb felső sarkába a három pöttyre, majd megkeresed az adatvédelem címszót. Ott a legelső lehetőség a privát fiók, ahol a csúszkát zöldre állítod. Innentől kezdve nem látható a profil nyilvánosan.

Beállítások egy-egy TikTok videóra

Tudtommal jelenleg a TikTok nem ad lehetőséget arra, hogy egyesével módosítsd a videók adatvédelmi beállításait. Így a profil vagy teljesen nyilvános, vagy teljesen privát lehet. Emellett még olyan lehetőséged van, hogy a reakciókat korlátozod. Korábban már írtam a reakciógombokról. Amikor új videót töltesz fel, a beküldés gomb megnyomása előtt beállíthatod, hogy lehessen-e rá duettezni, kollázst készíteni, hozzászólni. Ezeken mindig az adott videónál tudod szabályozni, a csúszka zöldre vagy feketére húzásával. Ezenkívül, ha nem vagy biztos abban, hogy az elkészült művedet fel szeretnéd-e tölteni, a beküldés helyett koppints a “vázlatok” menüpontra. Itt csak te fogod tudni megnézni, és újraszerkesztheted, mielőtt végül megosztod. Vagy törölheted, és akkor soha senki nem fogja látni.

Egyébként ha utólag meggondolod magad, a már feltöltött TikTok videókat is lehet törölni:

a videó mellett a kis nyílra koppints, majd az alsó sorban görgess a törlés lehetőségig. Ezzel a néhány aprósággal még jobban tudsz figyelni, vagy éppen utólag megmásítani a döntésed.

Családi biztonság beállítása TikTok-on

Van egy extra beállítási lehetőség, amivel élhetsz, ha szükségét érzed. Előre szólok, nem vagyok benne biztos, hogy ez a fajta korlátozás jó ötlet. Azért, mert lehetséges, hogy egy tinédzserrel csak a köztetek levő feszültség nő meg miatta. Ugyanakkor jó ha tudod, hgy az applikációk szeretik megmutatni, mennyire családbarátok. A TikTok felületén ezért találsz olyan lehetőséget, ahol korlátozni tudod a gyerekedet az applikáció használatában. Koppints a jobb alsó sarokban a kis figurára, ekkor megnyílik a gyereked profilja (az ő telefonján, az ő alkalmazásában kell csinálni, miután a sajátodat hozzákapcsoltad szülőként). Jobb felső sarokban keresd meg a három pöttyöt, és görgess lejjebb, a “családi biztonság” menüpontra. Ha megnyitod, láthatod, miket kínál fel: képernyőidő korlátozás, tartalmak felügyelete, biztonsági beállítások és privát fiók, szóval szinte minden. Koppints alul a folytatás lehetőségre, majd menj végig a lépéseken. Ezzel teljesen a kezedben tarthatod a gyereked alkalmazás használatát. Éppen emiatt gondolom ezt kétélű fegyvernek: egyrészt lehet, hogy van amire ez nagyon hasznos, és esetleg csak ez az egy fegyver van a kezedben a gyerekedért (gyereked ellen). Másrészről, jó, ha inkább a kommunikációval, és az internetbiztonság ismertetésével hatsz rá. Így jobban fog bízni benned.

#legközelebb

Újra egy kicsit személyesebb hangvételű írás fog következni. Az iskolánk bár még nem zárt be, mert általános iskola, de felütötte a fejét a covid az egyik diáknál. Emiatt hatósági karanténba kerültem. Elmesélem, hogyan élem meg emberként, tanárként, hogyan éli meg az iskolám a helyzetet, hogy túl sokan hiányzunk, ezért azonnal digitális tanrendre kellett átállni.

Mi a menő TikTok-on?

Korántsem igaz, hogy a TikTok csak a gyerekek és tinik alkalmazása. Rengeteg felnőtt, akár cégek is használják reklámra, szórakozásra. Egyik fő jellemzője az alkalmazásnak, hogy gyorsan reagál az újdonságokra, friss trendekre, vagyis divatokra. Éppen ezért, amit most leírok ezzel kapcsolatban, lehet, hogy pár nap múlva már nem lesz igaz. Viszont érdemes nagyjából átlátni, milyen videókat szeret az emberek többsége, mert így tudhatod, hogy a gyereked mikkel találkozik.

Hype – olt zenék, táncok, dumák

A hype-olás (ejtsd: hájp) túlzott reklámot jelent, de az internetes applikációknál inkább “felkapott”-ra fordítanám. Hype-olt lehet bármi a TikTok-on, ami éppen középpontban van: mindenki eltáncolja, mindenki hallgatja, ezért folyamatosan szembejön a felhasználókkal.

Kedvelt TikTok zenék

Ha a zenék között nézelődünk, nekem is elég sokszor van olyan, hogy meghallok valamit a rádióban, és tudom, hogy TikTok-ról ismerem. Mivel az applikációban a videók maximum egy percesek lehetnek, a zenékből is csak egy-egy rövid részletet ismer fel az ember. Nagyon kedveltek szoktak lenni az olyanok, amiben van egy kifejezés vagy félmondat, ami egy adott élethelyzethez köthető. Például ebben a számban elhangzik, hogy “everyday” vagyis “minden nap”. Erre rengetegféle videó született azzal kapcsolatban, hogy pl. az orvos megkérdezi hány sört iszik a felhasználó, a válasz: 5-6, az orvos szerint ez nem sok egy hónapban, mire rátátogja a feltöltő a dalszövegre, hogy ” a-a-a, mindennap”. A dalok mellett vannak instrumentális zenék is, amik kedveltek, vagy hanghatások, például nevetgélés. Hogy mire használja a felhasználó a hangot, az a fantáziáján múlik, de sokan követnek egy – egy trendet, ami felkapott.

Vagyis valaki felhasználja az adott zenét egy táncra

,akit sokan követnek, vagy épp azzal sokaknak megtetszik, utána mindenki ugyanazt fogja táncolni. Egyik kedvelt híresség ez a fiatal lány, Charlie D’amelio. Az egyszerű tánc koreográfiák nagyon gyorsan terjednek a TikTok-on. Mivel ezek általában felkapott zenékre készülnek, könnyen bekerül a videó a ForYou Page-re, vagy sokan rákeresnek, így a felhasználó egyre nézettebb lesz. Ez az egész hype dolog utánzás pedig egyáltalán nem csak a gyerekekre jellemző, felnőttek is szívesen követnek TikTok trendeket.

TikTok – amit látok az iskolában

Jelenleg általános iskolában tanítok, így a kisebbekkel vannak tapasztalataim. Amiben szülőként biztos lehetsz, az az, hogy a menő TikTok zenéket és TikTokereket, vagyis feltöltőket a gyereked szinte biztos, hogy ismeri. Ehhez az is hozzátartozik, hogy tudja fejből a táncot, esetleg ő maga is töltött már fel a kedvelt zenéhez videót. Úgy gondolom, hogy ettől nem kell megijedni, de azért jó, ha nyomon követed, konkrétan milyen mozgásról vagy szövegről van szó. Ne támadd le, ha valami nem tetszik, de beszélj vele arról, hogy mit szabad és mit nem kitenni a világhálóra.

#legközelebb

Ehhez segítségképpen legközelebb a biztonsági beállításokról, nem nyilvános profilokról írok neked.

Halloween és Mindenszentek

A halloweent, mindenszenteket, halottak napját október végén, november elején tartjuk. Rengeteg vitát hallgattam már családban, iskolában arról, hogy mi a helyes Magyarországon. Szabad a Halloweent ünnepelni olyankor, mikor megemlékezni “kell” halottainkról? Természetesen nem szeretném eldönteni a kérdést. Csupán az iskola szempontjából kicsit megvizsgálni, és végiggondolni, miről is van szó.

Honnan ered a Halloween?

Nem meglepő módon ez egy pogány ünnep, és hivatalosan október 31-e a napja. Sok száz éve ünneplik az emberek, kelta, ír eredetű. Október végén elhalványul a határvonal élők és holtak között, és a halottak szellemként átjöhetnek a mi világunkba. Ez ellen jó “védekezési módszer”, ha beöltözünk valamilyen szörnynek, mert egynek hisznek maguk közül, és nem fognak bántani. Valószínűleg innen ered a halloweeni jelmezes szórakozás. Persze manapság nem arról van szó, hogy ártó lények miatt öltöznek be a gyerekek, hanem szórakozásból. Egyre több helyen vannak bulik a témában, sütireceptek a neten. Bár mostanában csak a szórakozásról szól, az ünnep története alapján mondhatjuk, hogy ez is egyfajta “halottak napja”. Ha gyereked érdeklődik a téma iránt, és szeretnéd, hogy ezzel az angol tudását is fejlessze (ha már az egészet Amerikához kötjük), javaslom ennek a cikknek az elolvasását. Szótár is van a végén az új szavakkal.

Mindenszentek és Halottak napja

A két dolog nem ugyanaz. Mindkettő egyházi ünnep, és mondhatjuk, hogy az egyház a pogány halloween-re telepedett rá. De nem ugyanakkor van, mint halloween, mert ezek az ünnepek novemberben vannak. Előbbi elsején, utóbbi pedig másodikán. Mindenszentek ünnepén az egyház a szentjeire emlékezik. Halottak napján pedig tényleg az elhunytakra gondolunk, emlékezünk. Ezek miatt ezek az események sokkal inkább nevezhetőek szomorkásnak, mint a halloween. Az őszi, borús időben a szeretteinkre gondolunk, gyertyát gyújtunk, ilyenkor talán messzebbre is elutazunk a temető látogatás miatt. Ugyanakkor azt nem mondhatjuk, hogy ez egy “magyarosabb” ünnep, hiszen nem országunkhoz, hanem a kereszténységhez kötődik. Itt bővebben olvashatsz róla.

Halloween és Halottak napja a gyerekek szemszögéből

Úgy gondolom, hogy a halottaink iránti tiszteletre kell nevelnünk a gyerekeket. Meg kell ismerniük a kultúránknak azt a részét, ahogyan temetkezünk. Sőt, nem csak általánosságban, hanem fontosnak tartom, hogy beszélgess a gyerekeddel a felmenőiről, mesélj sztorikat a gyerekkorodból. A sírról-sírra mászkálás még egy tizenéves számára is unalmas lehet, hiába képes már annyi önuralomra, hogy szépen viselkedjen. Ha megálltok a nagyszülők nyughelye mellett, mesélj el egy történetet a gyerekkorodból. Attól, hogy egy temetőben vagytok, még lehet vidám emlék – hiszen jó dolog a szépre visszagondolni. Ezzel nem csak az unalmat űzheted el, hanem közelebb kerültök egymáshoz, és ő is a (talán személyesen nem is ismert) rokonaihoz.

Az iskolában

Attól függetlenül, hogy emlékezést fontosnak tartom, én személy szerint nem látok semmi rosszat a halloween-ben. Az iskolában nem szívesen keltünk szomorú hangulatot, és a halottakra való emlékezés sokkal meghittebb annál, minthogy ilyen közegben történjen. Nem csak a meghittsége miatt, hanem a sok különböző gyerek miatt is – van, aki esetleg a szüleit, testvérét gyászolja, más esetleg még sosem találkozott ilyen közelről a halállal. Ez konfliktust, csipkelődést szülhet. Ezért ez az időszak az iskolában inkább szóljon a tökfaragásról, ijesztő sütikről, jelmezversenyről. Érezzük magukat jól, tanuljanak a kelta hagyományokról. Nincs ebben semmi rossz. A kreativitást is növelheti, ezért javaslom, hogy közösen készítsd el a gyerekeddel a jelmezét és sminkjét. Ne vásárolj neki vagyonokért ruhát, inkább dolgozzatok rajta együtt, akár egy-két barátjával és azok szüleivel is. Ezáltal a szülői munkaközösségben is jó helyed lehet.

A Te gyereked iskolájában hogyan ünneplik ezt az időszakot? Milyen a jelmeze, halászott-e almát, gyújtottatok töklámpást? Írd meg nekem itt!

#legközelebb

Az aktualitásokkal kicsit megszakítottam a TikTok sorozatomat, ahol bemutatom neked ezt az applikációt, hogy szülőként megismerhesd. Ezen a linken mindent elolvashatsz ebben a témában, igazán az alapoktól kezdve. Ezt fogom folytatni a jövő héten.

Koronavírus – maszk az iskolában

Az elmúlt időszak a TikTok-ról szólt a blogon. Fontosnak tartom, hogy szülőként megismerd ezt az applikációt, mert mostanában nagyon menő a gyerekek körében. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy egy időre van mibe belemélyedned a témában, ha olvastad a korábbi posztjaimat. Hogyan tudsz követni valakit, videót feltölteni, mire használd a gombokat az applikációban. Úgyhogy egy kis aktualitással szeretném megszakítani ezt a sorozatot, mégpedig azzal, hogyan is működik a maszk hordása az iskolában.

Központi intézkedések

A kormány egy nyolc oldalas javaslattal indította számunkra a tanévet. Ebben szó volt a megelőzéssel kapcsolatos intézkedésről, és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásáról is. Ezzel az iskolák és a pedagógusok számára elég komoly munkát adtak, hiszen mindannyiunknak ki kellett dolgozni a helyi “szabályokat”, és azokat betartatni a gyerekekkel és kollégákkal. Nálunk nagyon szerencsésen alakult a helyzet abból a szempontból, hogy a gyerekek pár nap alatt belerázódtak a maszk hordásába, fertőtlenítésbe. Ugyanakkor sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy az odafigyelés a szülők részérő egyáltalán nem ilyen.

Szülőként figyelned kell

gyereked iskolájának új szabályaira. Ez most egy olyan helyzet, amikor lényegtelen, hogy egyetértesz-e a szigorításokkal, félsz-e a vírustól, vagy nem. Sajnos sok negatív tapasztalatom van pedagógusként. A szülők belépnek az iskolába, holott nem engedjük. Nem fertőtlenítik a kezüket, nincs rajtuk maszk. Kérlek Téged, hogy tájékozódj az osztályfőnöktől a teendőkről! Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy

tüneteket mutató gyerekedet még maszk használattal se küldd iskolába!

Ennek több oka is van. Egyrészt, ha gyereked legyengül, és esetleg igazán leteríti a betegség, szüksége van az otthon pihenésre. Ez az ő érdeke. Másrészt, akármennyire is veszed komolyan a járványt, a terjedés lassítása érdekében a betegeknek nem szabad olyan térbe kerülni, ahol sok emberrel találkoznak. Az iskola pedig ilyen, az osztálytársak, tanárok, konyhás nénik mind-mind kontaktba kerülnek a gyerekeddel. Ha azt szeretnénk, hogy ez a mizéria alább hagyjon, akkor erre figyelned kell. Esetleg a család többi tagjának is érdemes ilyenkor otthon maradnia, hiszen vírushordozó lehet.

Iskolánként megvalósítható szabályok

A kiadott javaslatok betartásához egy értekezletre ültünk össze a tanév elején. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden maradéktalanul betartható, de igyekszünk, és látom, hogy a gyerekek is igyekeznek. Nem tudok számodra általánosságban okosat mondani, de el tudom mesélni, mi hogyan valósítjuk meg a védekezést. Biztosnem tökéletes, viszont nálunk jól működik. Írd meg nekem, a Te gyereked iskolájában mennyire sikerült megvalósítani az új szabályokat! Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat!

Maszk, fertőtlenítés, távolság

Igazából ez a három fő kulcsszó szerepel nálunk. A maszk hordása az iskola minden közös belső terében kötelező, folyosón, aulában, mosdókban. Ez természetesen mindenkire vonatkozik. Akkor vehetik le a maszkot a gyerekek, amikor a helyükre ülnek az osztályteremben, vagy kimennek a szabad levegőre, az udvarra. Aki szeretné, lehet rajta maszk az órán. Alapvetően iskolánkban szaktantermi oktatás van, vagyis a gyerekek vándorolnak az adott tantárgy tanterméhez. Ezt megszüntettük, mindenki kapott osztálytermet, és így a saját asztalánál ül. Kivételt képez az angol csoportbontás és az informatika óra. A javaslat alapján minden óra után fertőtleníteni kell a termet a gyerekek cserélődése miatt. Ezt csak így tudjuk megoldani, mert így a gyerekek többsége a helyén marad, és csak a “vándorlók” után járnak körbe a takarítók. A nap végén is fertőtlenítünk, illetve kézfertőtlenítő folyadékok vannak elhelyezve az iskolában, amit mindenki használhat. A távolság betartása már egy nehezebb feladat. A tantermek padjait lehetőség szerint kicsit átrendeztük tanévkezdéskor, illetve a gyerekek szüneteket a szabad levegőn töltik. Így távolabb vannak egymástól, de lassan megérkezik a rossz időre, amire új szabályokat kell hoznunk.

Pedagógusként

Őszintén megvallva én nem vagyok megijedve a járványhelyzet miatt. Úgy gondolom, hogy az alapvető higiénia, kézmosás ezelőtt is az életem része volt. Nem szeretnék digitális oktatást, mert ebben a helyzetben bármilyen furcsán is hangzik, de nem jó távol lenni a gyerekektől. A gyerekek igénylik a személyes kapcsolatot a nevelőkkel, és igazán tanítani csak úgy lehet, hogy látom az arcukat. Ettől függetlenül ott lebeg a fejünk felett a bárd, hogy bezárják az iskolákat, vagy ha nálunk történik valami, akkor csak a mi iskolánkat. Ez ellen nem véd a maszk, távolság, fertőtlenítőszer, mert mindannyian utazunk tömegközlekedésen, találkozunk másokkal az iskolán kívül. Vannak, akik pozitívan állnak hozzá, hogy gyorsan lecseng a második hullám, de a többség inkább romlást jósol. A személyes véleményemhez tartom magam továbbra is, de megértem a kollégáimat, akik félnek a vírustól, és úgy gondolják, hogy a pedagógusok most különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. Elvégre mi elég sok mindenkivel vagyunk kontaktban. A helyzetről olvashatsz még itt és itt.

#legközelebb

Halloween és Halottak napja – állandó feszültség ünnep és megemlékezés között. Mi történik az iskolában?

TikTok – videó feltöltés

Az elmúlt néhány hétben a TikTok nevű alkalmazásról írtam Neked. Szülőként érdemes megismerkedned vele, mert jelenleg az egyik legfelkapottabb és egyben legvitatottabb applikáció okostelefonra. Biztos lehet benne, hogy a tizenéves gyereked ismeri, úgyhogy érdemes lépést tartanod vele. Sokszor hallani arról, hogy veszélyes a használata, ugyanakkor kellő körültekintéssel ettől sem kell jobban félni, mint bármelyik másik kedvelt applikációtól. Ha már ismered az alapokat, és szeretnéd Te is használni, ma mutatok néhány tippet, hogyan lehet videót feltölteni. A leírtakon kívül az alkalmazás szinte végtelen lehetőséget kínál, kreatívnak kell lenni, próbálgatni. Úgy gondolom,

hogy normális keretek között

a gyerekednek is engedd a próbálkozásokat. Ha egy kicsit Te is megismered a TikTok-ot, tudsz Vele erről beszélni, megosztja Veled az ötleteit, így ha olyat látsz, amit nem szívesen engednél ki az internetre, időben tudsz lépni. (Szeretném megjegyezni, hogy a gyerekeknek sokszor akár több felhasználónevük is van egy alkalmazásban, lehet, hogy a te gyereked is több TikTok-ot kezel.)

Feltöltés fájlból

Az egyik lehetőség, hogy eleve vannak a telefonodon/tableteden képek vagy videók, amiket szeretnél megosztani. Ekkor a TikTok megyitása után alul a kis plusz jelre koppintasz, majd jobb oldalt a “galéria” menüpontra. Megnyílik a telefonod galériája, ahol rábökhetsz azokra a fájlokra, amikből szeretnél videót készíteni. Utána alul a “következő” menüpontot választhatva a TikTok egymás után helyezi őket, és még hangot is ajánl hozzá. Ezek közül alul tudsz válogatni. Utána fent, jobb oldalt újra a “következő” menüpontra koppintva további lehetőségeket találsz. Ezekről a következő bekezdés után írok Neked.

TikTok videó felvétel

A felvételt elkészítheted az applikációban is. Alul a plusz jelre kattintva megnyílik a kamera. Alul kiválaszthatod a videó hosszát. A felvétel gomb bal oldalán mindenféle mókás, színes effektust adhatsz hozzá. Ha szeretnéd, hogy ezekről részletesen írjak, jelezd nekem. Most úgy gondolom, nem szeretnék belemenni, mert ha magad próbálgatod, jobban el fogsz tudni igazodni az effektek között. Ami nagyon szimpatikus, megnyitás után bal oldalt a kis könyvjelző ikonra koppintva kedvencnek is elmentheted, így később könnyebb újra megkeresni. (Effektek megnyitása után a várakozni tilos tábla melletti könyvjelző ikonnál.) A felvétel gomb indítása felett a videó felvételi sebességét tudod beállítani. Felveheted például háromszor lassabban (táncos videóknál gyakori, “könnyebb úgy elkészíteni”, de mégis 100 %-os sebességen fogja lejátszani és feltölteni.

Jobb oldali sáv lehetőségei videófelvételnél TikTok-on

Fentről lefelé fogok haladni, a jelenlegi, 2020. szeptember végi applikáció kialakításában. A legfelső gombbal át tudod váltani, hogy az előlapi vagy a hátsó kamerával készítse az eszköz a felvételt. Alatta ki- és bekapcsolhatod a sebességet beállító gombokat. A következő lehetőség bekapcsolja a “szépítő módot”, (bevallom, én nem igazán látok különbséget). A szűrők között is tulajdonképpen effekteket találhatsz, kicsit megváltoztatják a felvétel “színeit”. Ezekkel is sokat lehet kísérletezni, és akár a videó elkészítése után, utólag is hozzáadhatóak. Előfordul, hogy szükséged van időre a felvétel megkezdéséhez, ahogy fényképezésnél is az exponáláshoz. Ehhez használhatod az időzítőt, ahol a felvétel gomb megnyomása után csak 3 vagy 10 másodperccel később kezdi meg a videózást az eszközöd.

TikTok videók szerkesztése feltöltés előtt

Ha kész vagy a felvétellel, utólag is van lehetőséged szerkesztésre. Látod a kész videót a következő lapon, jobb felül és alul sorban gombokat. Alul a hangok menüpontban tudsz zenét választani. Mindig vannak éppen felkapott, “viral” zenék TikTok-on, ezeket mutatja először Neked az applikáció. A következő az effektusok menüpont, amit én nagyon szeretek. Szép átmeneteket lehet a videóra tenni, vagy vicces “filtereket” (vagyis színeket, vagy épp mozgó buborékokat, stb. – a filter jelentése ebben az esetben bármi, ami megváltoztatja az eredeti képet.) A videónál látható fehér csúszkát odahúzod, ahová be szeretnél tenni valamilyen módosítást, majd a Neked tetsző eszközön nyomva tartod az ujjad. Ha mégsem felel meg, a filterek felett, a jobb oldalon látható vissza gombbal tudsz törölni. Válogass, nézelődj, próbálgasd!

Ha szeretnél ezekről bővebben olvasni a blogon,

írj nekem! Mellette van a “szöveg” lehetőség, vagyis feliratot tehetsz a felvételre. Választhatsz betűtípust, színt, hátteret, sőt, miután beírtad a szöveget, elforgathatod és azt is beállíthatod, mikor látszódjon. Ehhez a kész szövegre kell koppintanod, és megtalálod a “beállított időtartam” lehetőséget. Szintén elhelyezhető és időre beállítható egy-egy matrica, az utolsó lehetőség az alsó sorban. Színes, mozgó kis emoji-szerű figurák találhatóak itt. A jobb oldali oszlopba változtathatod a korábban említett szűrőt, felmondhatsz szöveget a felvételedre, megvághatod azt és beállíthatod a hangerőt – utóbbi különösen akkor fontos, ha van zene és szöveg is.

Ha tudsz angolul,

javaslom ezt a youtube csatornát. A hölgy nagyon jó videókkal rendelkezik a TikTok-ról, igazi szakértője az applikácónak. Iratkozz fel rá, mert ahogy korábban is írtam, a youtube-on is lehet tanulni új dolgokat.

Videó megosztása TikTok-on

A “következő” gombra kattintva jön az utolsó lépés, a videód megosztása. Adj neki egy jó címet, és lásd el a témába vágó hashtagekkel. Állítsd be, hogy nyilvános legyen-e, csak az ismerőseid láthassák, vagy privát, saját videó legyen. De lementheted a bal alsó menüpontban a vázlataid közé, és később is megoszthatod. Engedélyezheted, hogy duettezzenek veled, hozzászóljanak felhasználók a videódhoz, ezekről már korábban írtam. (Az összes TikTok bejegyzésemet itt találod. ) Végül a beküldés gombra kattintva a videó bekerül az applikációba, és kész is vagyunk. Ha kipróbáltad/elakadtál/tetszett/nem tetszett az alkalmazás, írd meg nekem, oszd meg tapasztalataidat a többi szülővel, akár a facebook csatornámon is. Ne felejtsd el lájkolni az oldalam! 🙂

#legközelebb

Van mit olvasgatnod a TikTok-ról, ha igazán szeretnéd megismerni, mit kedvel benne a gyereked. Szeretném még folytatni, de a következő alkalommal jöjjön egy kis hazai aktualitás: maszkhordás, koronavírus elleni védekezés az iskolákban. Ha Te is megosztanád az olvasókkal, mi történik a gyerekednél, küldd el nekem bátran! Beszéljünk róla!

Mire használjuk a TikTok videók melletti gombokat?

Az elmúlt időszakban elkezdtem egy sorozatot a TikTok applikációval kapcsolatban. Pedagógusként fontosnak tartom, hogy megismertessem a szülőkkel ezt az alkalmazást, mert látom, hogy népszerű a gyerekek körében. Neked szülőként pedig nem kell félned tőle, egyszerűen jó, ha egy kicsit átlátod. Először egy teljesen általános, átfogó képet adtam a TikTok-ról. Ha most kezded az olvasást, mindenképpen innen indulj. Mivel a nyilvános videók esetében a feltöltők célja, hogy minél több emberhez eljussanak, a for you page és a követett oldalakkal folytattam. Legutóbbi bejegyzésem pedig azoknak szól, akik regisztrálni is szeretnének az applikációba. Milyen beállításokat érdemes elvégezni, mire figyelj esetleg a gyereked TikTok-ján. (Mivel közben elérkezett a szeptember, a tanévkezdést is érintettem.) Ha maradtak benned kérdések, írj nekem. Most pedig arról írok Neked, hogy milyen gombokat találsz a videók mellett, és ezeket mire tudod használni.

TikTok for you page videói

Amikor megnyitod az alkalmazást, rögtön elindul az első for you videó. Bal alul látod a feltöltő nevét, kukacjellel kezdve. Alatta a videójának a címét, emojikkal és hashtagekkel. Alá van írva a zene vagy szöveg megnevezése, ami szól a videó alatt. Időnként vannak zenék vagy szövegek, amik felkapottak lesznek az applikációban, ezekkel többször találkozhatsz. Később még írok Neked ezekről. Ha tudsz angolul, és érdekelnek mik mostanában a kedvencek, itt elolvashatod. Alatta a kezdőlap gombot megnyomva új videót indít a for you page-en, a fedezd fel menüpontban rá tudsz keresni zenére, videóra, feltöltőre. A plusz jellel fogsz tudni saját tartalmat létrehozni, erre mindenképpen szánok majd egy külön bejegyzést. A beérkezett üzenetek alatt vannak az értesítések, hasonlóan a facebookhoz. Ha valakivel üzenetben beszélsz, azt is ott találod, a jobb felső sarokban található papírrepülőnél. Az “én” elnevezésű gombbal pedig már foglalkoztunk.

Reakció gombok

A jobb oldalon találhatóak a reakció gombok. A legfelsővel, a feltöltő profilképével meg tudod nyitni az ő TikTok oldalát. Ott találod az összes eddigi videóját, illetve az “önéletrajzát”, amiről már szintén írtam. Ha tetszett a videója, a képe alatti pici piros plusz jellel bekövetheted. A szivecske jelenti a lájkolást, ha tetszett egy videó, nyomj rá. Ezzel valószínűleg hozzásegíted a feltöltőt, hogy bekerüljön mások for you page-ére. Alatta a buborék segítségével tudsz kommentet írni. A TikTok csak egészen rövid kommenteket kezdeményez, ezért sokan többszöri küldéssel írják le a véleményüket.

A legalsó, nyíl alakú gombot megnyitva több lehetőséget is találsz.

Az adott videót elküldheted valamelyik TikTok ismerősödnek, akivel követitek egymást. Alatta pedig számtalan egyéb helyen is megoszthatod az adott tartalmat. Küldheted sms-ben, facebookon, instagramon, de akár emailben is. A megosztásokon kívül mást is csinálhatsz az adott videóval. Például nem megfelelő tartalmat bejelenthetsz az applikációnak. Lementheted a saját telefonodra, így bármikor, internet nélkül is újra megtekintheted. (Hozzáteszem, a TikTok nagyon eszi a netet, mobilinternetről nem érdemes használni.) Készíthetsz az adott videóval duettet, amikor ugyanazon zene mellett mindkét videó megjelenik. Ezzel vannak, akik az egyetértésüket fejezik ki, de olyan is szokott lenni, hogy valaki direkt duetteket vár a videójára. Feltölt például egy beszélgetést, ahol ő az egyik fél, a hang pedig adott. A reakció is hasonló, csupán ott nem egymás mellett jelenik meg a két tartalom, hanem szövegbuborékszerűen az új videó bal felső sarkában. Hasonlóan lehet egyébként reagálni videóban kommentekre is. A feltöltőnek van lehetősége eldönteni, hogy engedélyezi-e ezeket a reakciókat. Ha nem, akkor nem fogsz tudni rákattintani.

Ugyanezek a lehetőségek működnek a követett felhasználók videóinál is.

Ezzel tulajdonképpen az összes lehetséges gombról beszéltünk. Ha maradtak benned kérdések, írj nekem.

#legközelebb

Még mindig TikTok. 🙂

TikTok fiók alapbeállításai

Az előző két bejegyzésben elkezdtem foglalkozni a TikTok nevű alkalmazással. Gyakorló szülőként biztos te is hallottál már róla a gyerekedtől, és ha az alapoktól szeretnéd kezdeni a megismerését nézd meg ezt és ezt a cikkemet. Most egy rövidebb lélegzetvételű, fiókbeállításokkal kapcsolatos írás következik. Közben az aktualitásokra reflektálva írok Neked az új tanévről, ami a koronavírus miatt szokatlan módon indul.

TikTok fiók alapbeállításai

TikTok profil szerkesztése

Koppints jobb alsó sarokban a kis figura ikonra. Ezzel nyitod meg a profilodat. Láthatsz magadról információkat, mint például, hogy mi a felhasználóneved; egy kukac jellel kezdődő szó a fehér figura alatt. Ez bármi lehet, javaslom, hogy a nevedből képzett szó legyen. Ha két sorral alatta, a profil szerkesztése menüpontra koppintasz, láthatod is, hogyan tudod megváltoztatni: második sorban bökj az ujjaddal a felhasználónév szóra, és bejön egy sor, ahová bepötyögheted. A felhasználóneved felett a teljes nevedet is meg tudod adni. Továbbá a profil szerkesztése menüpontban kitöltheted az “életrajzod”, ahol 80 karakterben be tudod magad mutatni. Ez elég kevés szerintem, általában a gyerekek beírják a korukat, legjobb barátjuk profilját, esetleg a várost ahol élnek, idősebbek a foglalkozásukat, honlapjukat. Bátran használhatsz emojikat is. A bal felső sarokban pedig feltölthetsz profilképet, ami nyilvánosan is meg fog jelenni. Ha pedig visszalépsz az előbbi felületre, a feltöltött videóidat láthatod (erről még később írok), illetve középtájon a szív jel alatt a lájkold videóidat. Utóbbiak alapbeállításban nem nyilvánosak.

Egyéb beállítások

Jobb felső sarokban a három pöttyre kattintva sok lehetőséget találsz a további beállításokkal kapcsolatban. Ezek olyan kis extra apróságok, amik közül nem szeretnék mindennel egyesével foglalkozni, de ha van kérdésed, írj nekem valamelyik elérhetőségemen. Például ha szeretnéd az ismerőseidnek, barátaidnak ajánlani a TikTok profilod, görgess a profil megosztásához. Koppints rá, majd a megjelenő két sávban választhatod, hogy valamelyik TikTok ismerősödnek (felső sáv) küldöd el a profilod, vagy éppen sms-ben, facebook üzenetben, stb. Alatta a TikTok kód menüpontban egy QR-kódot találsz, amit ha valaki beolvas az okos készülékével, szintén a profilodra jut. Alatta található a “leküldéses értesítések” menüpont. Itt be tudod állítani, hogy a telefonod mikor küldjön Neked értesítést. Például ha lájkolják egy videódat, vagy ha privát üzenetet írnak Neked. Az értesítés kéréséhez a csúszkát jobbra kell húznod, hogy zöld legyen. Javaslom, hogy ne legyen minden bekapcsolva, mert a folyamatos pittyegés idegesítő tud lenni.

Erre érdemes a gyereked figyelmét is felhívni,

pláne, hogy most elkezdődik az iskola. Ha tanulás mellett folyamatosan jelez a telefonja, nem fog tudni koncentrálni. Kicsit lejjebb görgetve, az adattakarékosság lehetőségre szeretném felhívni a figyelmed. Ha rákoppintasz és a csúszkát elhúzod, mobilinternet használatakor kevesebb “internetet fogyaszt” majd a TikTok. Ez különösen akkor hasznos, ha a gyereked telefonos előfizetése nem tartalmaz túl sok internetet. Érdemes vele átállítatnod, nehogy hónap végén azon problémázzon, hogy használhatatlan számára az internet. (Egyébként én felnőttként is zöldre állítottam ezt a lehetőséget, jelenleg 2GB adatforgalom van a csomagomban.) Lejjebb található még néhány információs menüpont, továbbá a legalján tudsz kijelentkezni. Ha teljesen meggondoltad magad, és törölni szeretnéd a fiókodat, görgess vissza a lap tetejére. Koppint a fiókom kezelése lehetőségre, majd az alján a “fiók törlésére”.

Fontos tudnod,

hogy ez a bejegyzés 2020. augusztus végén készült. A TikTok, mint minden más alkalmazás, gyakran frissül, megváltozik a kinézete és elrendezése. Ha később találsz erre a cikkre, nem biztos, hogy pontosan ugyanezekkel a lehetőségekkel találkozol. A fentiek mellett a biztonsági beállításokat, a nem kívánatos személyek szűrését is nagyon fontosnak tartom. Erről később egy külön cikket írok majd Neked. Ha van a fentiekkel kapcsolatban kérdésed, írj nekem emailt, vagy facebook üzenetet. Ha nem szeretnél lemaradni a következő TikTok-os bejegyzésekről, lájkold az oldalamat.

Tanévkezdés

Röviden szeretnék írni a 2020-as tanévkezdésről. Az iskolák vezetői egy nyolc oldalas javaslatot kaptak a biztonságos tanévkezdéshez. Az, hogy ezek közül mi megvalósítható, és mi nem, egy olyan kérdés, amiről sokat lehetne vitatkozni. A tanévkezdés értekezletein mi már beszéltünk a megvalósításról. Például engedélyezett, de nem kötelező a gyerekek számára a maszk viselése az iskolában. Igyekezni kell a távolság megtartására, szükség esetén akár bútorok kipakolásával, ha igény van extra helyre. A testnevelés órákat javallott a szabadban megtartani. A szaktantermi oktatásról érdemes átállni az osztálytermi oktatásra. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nem vándorolnak tantárgyaként, hanem van számukra kijelölt terem, és a pedagógusok mennek hozzájuk. Ha mégis ragaszkodik az iskola a szakteremhez, minden szünetben fertőtleníteni kell. Belépéskor a gyerekek lázát megmérjük, ha úgy alakul, hazaküldjük őket. Koronavírusos megbetegedés esetén az intézmény bezárása is szóba jöhet. A szüneteket az osztályok egymástól távol, lehetőség szerint a szabadban fogják tölteni. De ha szeretnének, bent maradhatnak a teremben is, azokkal a társaikkal, akikkel a napot is töltik.

2020/2021 tanévkezdés szülőként

A hallottak alapján az elsődleges probléma az lesz, hogy a szülőknek el kell fogadni, hogy nem tudják bekísérgetni a gyerekeket reggelente. (Persze középiskolában ez már nem probléma, de általános iskolákba sokszor bejönnek. Kérlek, hogyha az intézmény kéri, akkor az iskolától megfelelő távolságra köszönj el a gyerekedtől, és engedd, hogy egyedül menjen be. Ha egyéb kérés van, például maszk, kézfertőtlenítés az iskolában, tedd meg. Akármi is az álláspontod a vírussal kapcsolatban, a javaslatokat a vezetés felől kapjuk, ne ágálj ellenük akkor sem, ha nem értesz vele egyet. Próbáljunk meg együttműködni, ti szülők, és mi pedagógusok! Mert ha ezt most megtesszük, akkor elkerülhetünk egy újabb iskola bezárást. Hidd el, nem tenne jót a gyerekednek, újra távol az osztálytársaktól, otthonról, egyedül felvenni a lépést a tananyaggal. Köszönjük, ha segítesz!

#legközelebb

Remélem, a jövő héttől sikerül újra belerázódni a mindennapokba. A gyerekek szabadidejükben továbbra is fognak telefonozni, úgyhogy szeretném folytatni a cikk sorozatot a TikTok-ról.

TikTok For you Page és követés

Vagyis TikTok kezdőlap és a bekövetett felhasználók videói

A múlt héten jelent meg a bevezető bejegyzésem a TikTok nevű alkalmazásról. Ez az applikáció nagyon kedvelt a fiatalok körében, de terjed a felnőttek között is. Rövid, zenés videókat tölthetnek fel a felhasználók, amiket akár nyilvánossá is tehetnek. Most megmutatom Neked, hogyan lehet letölteni és regisztrálni, illetve mi az a két oldal, amit látsz, mikor megnyitod az alkalmazást.

TikTok letöltés és regisztráció

Ha nem szeretnéd használni, csak érdekel, mit csinál TikTok-on a gyereked, ugorj a következő részre. Ha szeretnél belenézni az applikációba, és nem csak olvasni róla, a következőket kell tenned:

Androidos eszközön a Play Áruházban, Apple eszközön az App Store-ban megkeresed a TikTok alkalmazást, majd a telepítés/letöltés lehetőségre koppintasz. Pár perc múlva meg fog jelenni az applikációk között. (Egyébként ha bármilyen témában keresgélsz az alkalmazások között, eddig mindent ugyanúgy kell csinálni. Ha nem akarsz a gyerekedtől segítséget kérni, ennyi az egész a letöltésig. Ha a későbbiekben szeretnél még konrét applikációkról és használatukról olvasni nekem, írj nekem.)

Miután letöltötted, koppints az ikonjára a megnyitáshoz, és máris a for you page-en találod magad. Erről lejjebb olvashatsz. Jobb alsó sarokban a kis figura segítségével tudsz regisztrálni. Koppints rá, majd a regisztráció gombra, és máris több lehetőséget találsz. Összekapcsolhatod a TikTok-ot más közösségi médiával, amit használsz, de ha nem szeretnéd, akkor az email cím/telefonszám lehetőséget válaszd. Értelemszerűen tölts ki minden mezőt. Utána tudod is használni az alkalmazást, és a kis figuránál is megváltozik az oldal kinézete.

TikTok böngészése

Később szeretnék majd írni Neked még a kis figura alatti oldalról, de előbb böngésszünk az alkalmazásban.

For You Page vagyis kezdőlap

Ha szó szerint fordítanám, azt jelenti, hogy “neked oldal”. Amikor megnyitod az alkalmazást, mindig ezt látod. Itt olyan emberek videói jelennek meg, akiket nem feltétlenül ismersz. Az alkalmazás algoritmusa dobja fel a videókat, amihez valószínűleg felhasználja a TikTok tevékenységedet. Vagyis ha sok olyan videót végignézel, amiben sütés tippek vannak, valószínűleg újra dob fel hasonlót. Ha egy zene menő a TikTok-on, te is látni fogod a hozzá készült videókat. Ezeken kívül még számtalan dolgot figyelembe vehet az alkalmazás, erről itt találsz egy összefoglalót. (Megjegyzem, azok alapján, amiket eddig olvastam, ezek csak találgatások, és természetes, hogy a valódi algoritmust nem hozzák nyilvánosságra.) Nem muszáj mindent végignézni, ha nem tetszik, felfelé görgess az ujjaddal, és átlép a következőre. Ha a videó mellett jobb oldalt a kis szívecskére koppintasz, vagyis lájkolod a videót, te is hozzásegítheted, hogy népszerűvé váljon. Sőt, felette a feltöltő nevénél a pici piros plusz jelre kattintva követheted a felhasználót. (A későbbiekben az ott található ikonokkal kapcsolatos lehetőségekről fogok még Neked írni.)

Követés, vagyis a bekövetett felhasználók videói

Amennyiben a kis plusz jelre kattintottál, ha a felhasználó új videót készít, megjelenik nálad a “követés” oldalon. A for you page tetején, a neked lehetőségre kell koppintani, ezzel lépsz át. A továbbgörgetés itt is működik, de valószínűleg az érdeklődési körödnek megfelelő videókat találsz, hiszen már követed az adott feltöltőt. Lájkolni pedig továbbra is a szívecskével tudsz. Ha valamelyik zene vagy hang nagyon tetszik, elmentheted a kedvencek közé, és később te is felhasználhatod – a videók feltöltéséről, vágásáról, effektjeiről fogok még Neked írni később.

Kiket követ a gyereked?

Ha kicsit félted a TikTok használatától, érdemes lehet arról beszélgetni, kiket követ. Mutasson Neked videókat, hagyd, hogy meséljen róla, miért kedveli az adott felhasználót. Azt azonban semmiképpen sem javaslom, hogy a tudta nélkül belekukkants a fiókjába, mert az később csak konfliktust fog okozni, ha kiderül. De ha beszélgettek róla, te is egy lépéssel közelebb kerülsz, hogy megnyugodj, és neki is tetszeni fog az érdeklődésed.

#legközelebb

A következő alkalommal már az iskolakezdés küszöbén leszünk. Ettől függetlenül úgy tervezem, hogy a TikTok témakörében szeretnék további bejegyzéseket írni, mert ez most egy felkapott dolog. Azonban a facebook oldalamon igyekszem majd megosztani a tanévkezdéssel kapcsolatos információkat a koronavírus árnyékában. Kövess ott is, és tartasz a digitális oktatás folytatásától, olvasgass a témában a korábbi bejegyzéseim között ezen a linken.