Halloween és Mindenszentek

A halloweent, mindenszenteket, halottak napját október végén, november elején tartjuk. Rengeteg vitát hallgattam már családban, iskolában arról, hogy mi a helyes Magyarországon. Szabad a Halloweent ünnepelni olyankor, mikor megemlékezni “kell” halottainkról? Természetesen nem szeretném eldönteni a kérdést. Csupán az iskola szempontjából kicsit megvizsgálni, és végiggondolni, miről is van szó.

Honnan ered a Halloween?

Nem meglepő módon ez egy pogány ünnep, és hivatalosan október 31-e a napja. Sok száz éve ünneplik az emberek, kelta, ír eredetű. Október végén elhalványul a határvonal élők és holtak között, és a halottak szellemként átjöhetnek a mi világunkba. Ez ellen jó “védekezési módszer”, ha beöltözünk valamilyen szörnynek, mert egynek hisznek maguk közül, és nem fognak bántani. Valószínűleg innen ered a halloweeni jelmezes szórakozás. Persze manapság nem arról van szó, hogy ártó lények miatt öltöznek be a gyerekek, hanem szórakozásból. Egyre több helyen vannak bulik a témában, sütireceptek a neten. Bár mostanában csak a szórakozásról szól, az ünnep története alapján mondhatjuk, hogy ez is egyfajta “halottak napja”. Ha gyereked érdeklődik a téma iránt, és szeretnéd, hogy ezzel az angol tudását is fejlessze (ha már az egészet Amerikához kötjük), javaslom ennek a cikknek az elolvasását. Szótár is van a végén az új szavakkal.

Mindenszentek és Halottak napja

A két dolog nem ugyanaz. Mindkettő egyházi ünnep, és mondhatjuk, hogy az egyház a pogány halloween-re telepedett rá. De nem ugyanakkor van, mint halloween, mert ezek az ünnepek novemberben vannak. Előbbi elsején, utóbbi pedig másodikán. Mindenszentek ünnepén az egyház a szentjeire emlékezik. Halottak napján pedig tényleg az elhunytakra gondolunk, emlékezünk. Ezek miatt ezek az események sokkal inkább nevezhetőek szomorkásnak, mint a halloween. Az őszi, borús időben a szeretteinkre gondolunk, gyertyát gyújtunk, ilyenkor talán messzebbre is elutazunk a temető látogatás miatt. Ugyanakkor azt nem mondhatjuk, hogy ez egy “magyarosabb” ünnep, hiszen nem országunkhoz, hanem a kereszténységhez kötődik. Itt bővebben olvashatsz róla.

Halloween és Halottak napja a gyerekek szemszögéből

Úgy gondolom, hogy a halottaink iránti tiszteletre kell nevelnünk a gyerekeket. Meg kell ismerniük a kultúránknak azt a részét, ahogyan temetkezünk. Sőt, nem csak általánosságban, hanem fontosnak tartom, hogy beszélgess a gyerekeddel a felmenőiről, mesélj sztorikat a gyerekkorodból. A sírról-sírra mászkálás még egy tizenéves számára is unalmas lehet, hiába képes már annyi önuralomra, hogy szépen viselkedjen. Ha megálltok a nagyszülők nyughelye mellett, mesélj el egy történetet a gyerekkorodból. Attól, hogy egy temetőben vagytok, még lehet vidám emlék – hiszen jó dolog a szépre visszagondolni. Ezzel nem csak az unalmat űzheted el, hanem közelebb kerültök egymáshoz, és ő is a (talán személyesen nem is ismert) rokonaihoz.

Az iskolában

Attól függetlenül, hogy emlékezést fontosnak tartom, én személy szerint nem látok semmi rosszat a halloween-ben. Az iskolában nem szívesen keltünk szomorú hangulatot, és a halottakra való emlékezés sokkal meghittebb annál, minthogy ilyen közegben történjen. Nem csak a meghittsége miatt, hanem a sok különböző gyerek miatt is – van, aki esetleg a szüleit, testvérét gyászolja, más esetleg még sosem találkozott ilyen közelről a halállal. Ez konfliktust, csipkelődést szülhet. Ezért ez az időszak az iskolában inkább szóljon a tökfaragásról, ijesztő sütikről, jelmezversenyről. Érezzük magukat jól, tanuljanak a kelta hagyományokról. Nincs ebben semmi rossz. A kreativitást is növelheti, ezért javaslom, hogy közösen készítsd el a gyerekeddel a jelmezét és sminkjét. Ne vásárolj neki vagyonokért ruhát, inkább dolgozzatok rajta együtt, akár egy-két barátjával és azok szüleivel is. Ezáltal a szülői munkaközösségben is jó helyed lehet.

A Te gyereked iskolájában hogyan ünneplik ezt az időszakot? Milyen a jelmeze, halászott-e almát, gyújtottatok töklámpást? Írd meg nekem itt!

#legközelebb

Az aktualitásokkal kicsit megszakítottam a TikTok sorozatomat, ahol bemutatom neked ezt az applikációt, hogy szülőként megismerhesd. Ezen a linken mindent elolvashatsz ebben a témában, igazán az alapoktól kezdve. Ezt fogom folytatni a jövő héten.

Koronavírus – maszk az iskolában

Az elmúlt időszak a TikTok-ról szólt a blogon. Fontosnak tartom, hogy szülőként megismerd ezt az applikációt, mert mostanában nagyon menő a gyerekek körében. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy egy időre van mibe belemélyedned a témában, ha olvastad a korábbi posztjaimat. Hogyan tudsz követni valakit, videót feltölteni, mire használd a gombokat az applikációban. Úgyhogy egy kis aktualitással szeretném megszakítani ezt a sorozatot, mégpedig azzal, hogyan is működik a maszk hordása az iskolában.

Központi intézkedések

A kormány egy nyolc oldalas javaslattal indította számunkra a tanévet. Ebben szó volt a megelőzéssel kapcsolatos intézkedésről, és az esetlegesen felmerülő problémák megoldásáról is. Ezzel az iskolák és a pedagógusok számára elég komoly munkát adtak, hiszen mindannyiunknak ki kellett dolgozni a helyi “szabályokat”, és azokat betartatni a gyerekekkel és kollégákkal. Nálunk nagyon szerencsésen alakult a helyzet abból a szempontból, hogy a gyerekek pár nap alatt belerázódtak a maszk hordásába, fertőtlenítésbe. Ugyanakkor sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy az odafigyelés a szülők részérő egyáltalán nem ilyen.

Szülőként figyelned kell

gyereked iskolájának új szabályaira. Ez most egy olyan helyzet, amikor lényegtelen, hogy egyetértesz-e a szigorításokkal, félsz-e a vírustól, vagy nem. Sajnos sok negatív tapasztalatom van pedagógusként. A szülők belépnek az iskolába, holott nem engedjük. Nem fertőtlenítik a kezüket, nincs rajtuk maszk. Kérlek Téged, hogy tájékozódj az osztályfőnöktől a teendőkről! Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy

tüneteket mutató gyerekedet még maszk használattal se küldd iskolába!

Ennek több oka is van. Egyrészt, ha gyereked legyengül, és esetleg igazán leteríti a betegség, szüksége van az otthon pihenésre. Ez az ő érdeke. Másrészt, akármennyire is veszed komolyan a járványt, a terjedés lassítása érdekében a betegeknek nem szabad olyan térbe kerülni, ahol sok emberrel találkoznak. Az iskola pedig ilyen, az osztálytársak, tanárok, konyhás nénik mind-mind kontaktba kerülnek a gyerekeddel. Ha azt szeretnénk, hogy ez a mizéria alább hagyjon, akkor erre figyelned kell. Esetleg a család többi tagjának is érdemes ilyenkor otthon maradnia, hiszen vírushordozó lehet.

Iskolánként megvalósítható szabályok

A kiadott javaslatok betartásához egy értekezletre ültünk össze a tanév elején. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden maradéktalanul betartható, de igyekszünk, és látom, hogy a gyerekek is igyekeznek. Nem tudok számodra általánosságban okosat mondani, de el tudom mesélni, mi hogyan valósítjuk meg a védekezést. Biztosnem tökéletes, viszont nálunk jól működik. Írd meg nekem, a Te gyereked iskolájában mennyire sikerült megvalósítani az új szabályokat! Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat!

Maszk, fertőtlenítés, távolság

Igazából ez a három fő kulcsszó szerepel nálunk. A maszk hordása az iskola minden közös belső terében kötelező, folyosón, aulában, mosdókban. Ez természetesen mindenkire vonatkozik. Akkor vehetik le a maszkot a gyerekek, amikor a helyükre ülnek az osztályteremben, vagy kimennek a szabad levegőre, az udvarra. Aki szeretné, lehet rajta maszk az órán. Alapvetően iskolánkban szaktantermi oktatás van, vagyis a gyerekek vándorolnak az adott tantárgy tanterméhez. Ezt megszüntettük, mindenki kapott osztálytermet, és így a saját asztalánál ül. Kivételt képez az angol csoportbontás és az informatika óra. A javaslat alapján minden óra után fertőtleníteni kell a termet a gyerekek cserélődése miatt. Ezt csak így tudjuk megoldani, mert így a gyerekek többsége a helyén marad, és csak a “vándorlók” után járnak körbe a takarítók. A nap végén is fertőtlenítünk, illetve kézfertőtlenítő folyadékok vannak elhelyezve az iskolában, amit mindenki használhat. A távolság betartása már egy nehezebb feladat. A tantermek padjait lehetőség szerint kicsit átrendeztük tanévkezdéskor, illetve a gyerekek szüneteket a szabad levegőn töltik. Így távolabb vannak egymástól, de lassan megérkezik a rossz időre, amire új szabályokat kell hoznunk.

Pedagógusként

Őszintén megvallva én nem vagyok megijedve a járványhelyzet miatt. Úgy gondolom, hogy az alapvető higiénia, kézmosás ezelőtt is az életem része volt. Nem szeretnék digitális oktatást, mert ebben a helyzetben bármilyen furcsán is hangzik, de nem jó távol lenni a gyerekektől. A gyerekek igénylik a személyes kapcsolatot a nevelőkkel, és igazán tanítani csak úgy lehet, hogy látom az arcukat. Ettől függetlenül ott lebeg a fejünk felett a bárd, hogy bezárják az iskolákat, vagy ha nálunk történik valami, akkor csak a mi iskolánkat. Ez ellen nem véd a maszk, távolság, fertőtlenítőszer, mert mindannyian utazunk tömegközlekedésen, találkozunk másokkal az iskolán kívül. Vannak, akik pozitívan állnak hozzá, hogy gyorsan lecseng a második hullám, de a többség inkább romlást jósol. A személyes véleményemhez tartom magam továbbra is, de megértem a kollégáimat, akik félnek a vírustól, és úgy gondolják, hogy a pedagógusok most különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. Elvégre mi elég sok mindenkivel vagyunk kontaktban. A helyzetről olvashatsz még itt és itt.

#legközelebb

Halloween és Halottak napja – állandó feszültség ünnep és megemlékezés között. Mi történik az iskolában?

TikTok – videó feltöltés

Az elmúlt néhány hétben a TikTok nevű alkalmazásról írtam Neked. Szülőként érdemes megismerkedned vele, mert jelenleg az egyik legfelkapottabb és egyben legvitatottabb applikáció okostelefonra. Biztos lehet benne, hogy a tizenéves gyereked ismeri, úgyhogy érdemes lépést tartanod vele. Sokszor hallani arról, hogy veszélyes a használata, ugyanakkor kellő körültekintéssel ettől sem kell jobban félni, mint bármelyik másik kedvelt applikációtól. Ha már ismered az alapokat, és szeretnéd Te is használni, ma mutatok néhány tippet, hogyan lehet videót feltölteni. A leírtakon kívül az alkalmazás szinte végtelen lehetőséget kínál, kreatívnak kell lenni, próbálgatni. Úgy gondolom,

hogy normális keretek között

a gyerekednek is engedd a próbálkozásokat. Ha egy kicsit Te is megismered a TikTok-ot, tudsz Vele erről beszélni, megosztja Veled az ötleteit, így ha olyat látsz, amit nem szívesen engednél ki az internetre, időben tudsz lépni. (Szeretném megjegyezni, hogy a gyerekeknek sokszor akár több felhasználónevük is van egy alkalmazásban, lehet, hogy a te gyereked is több TikTok-ot kezel.)

Feltöltés fájlból

Az egyik lehetőség, hogy eleve vannak a telefonodon/tableteden képek vagy videók, amiket szeretnél megosztani. Ekkor a TikTok megyitása után alul a kis plusz jelre koppintasz, majd jobb oldalt a “galéria” menüpontra. Megnyílik a telefonod galériája, ahol rábökhetsz azokra a fájlokra, amikből szeretnél videót készíteni. Utána alul a “következő” menüpontot választhatva a TikTok egymás után helyezi őket, és még hangot is ajánl hozzá. Ezek közül alul tudsz válogatni. Utána fent, jobb oldalt újra a “következő” menüpontra koppintva további lehetőségeket találsz. Ezekről a következő bekezdés után írok Neked.

TikTok videó felvétel

A felvételt elkészítheted az applikációban is. Alul a plusz jelre kattintva megnyílik a kamera. Alul kiválaszthatod a videó hosszát. A felvétel gomb bal oldalán mindenféle mókás, színes effektust adhatsz hozzá. Ha szeretnéd, hogy ezekről részletesen írjak, jelezd nekem. Most úgy gondolom, nem szeretnék belemenni, mert ha magad próbálgatod, jobban el fogsz tudni igazodni az effektek között. Ami nagyon szimpatikus, megnyitás után bal oldalt a kis könyvjelző ikonra koppintva kedvencnek is elmentheted, így később könnyebb újra megkeresni. (Effektek megnyitása után a várakozni tilos tábla melletti könyvjelző ikonnál.) A felvétel gomb indítása felett a videó felvételi sebességét tudod beállítani. Felveheted például háromszor lassabban (táncos videóknál gyakori, “könnyebb úgy elkészíteni”, de mégis 100 %-os sebességen fogja lejátszani és feltölteni.

Jobb oldali sáv lehetőségei videófelvételnél TikTok-on

Fentről lefelé fogok haladni, a jelenlegi, 2020. szeptember végi applikáció kialakításában. A legfelső gombbal át tudod váltani, hogy az előlapi vagy a hátsó kamerával készítse az eszköz a felvételt. Alatta ki- és bekapcsolhatod a sebességet beállító gombokat. A következő lehetőség bekapcsolja a “szépítő módot”, (bevallom, én nem igazán látok különbséget). A szűrők között is tulajdonképpen effekteket találhatsz, kicsit megváltoztatják a felvétel “színeit”. Ezekkel is sokat lehet kísérletezni, és akár a videó elkészítése után, utólag is hozzáadhatóak. Előfordul, hogy szükséged van időre a felvétel megkezdéséhez, ahogy fényképezésnél is az exponáláshoz. Ehhez használhatod az időzítőt, ahol a felvétel gomb megnyomása után csak 3 vagy 10 másodperccel később kezdi meg a videózást az eszközöd.

TikTok videók szerkesztése feltöltés előtt

Ha kész vagy a felvétellel, utólag is van lehetőséged szerkesztésre. Látod a kész videót a következő lapon, jobb felül és alul sorban gombokat. Alul a hangok menüpontban tudsz zenét választani. Mindig vannak éppen felkapott, “viral” zenék TikTok-on, ezeket mutatja először Neked az applikáció. A következő az effektusok menüpont, amit én nagyon szeretek. Szép átmeneteket lehet a videóra tenni, vagy vicces “filtereket” (vagyis színeket, vagy épp mozgó buborékokat, stb. – a filter jelentése ebben az esetben bármi, ami megváltoztatja az eredeti képet.) A videónál látható fehér csúszkát odahúzod, ahová be szeretnél tenni valamilyen módosítást, majd a Neked tetsző eszközön nyomva tartod az ujjad. Ha mégsem felel meg, a filterek felett, a jobb oldalon látható vissza gombbal tudsz törölni. Válogass, nézelődj, próbálgasd!

Ha szeretnél ezekről bővebben olvasni a blogon,

írj nekem! Mellette van a “szöveg” lehetőség, vagyis feliratot tehetsz a felvételre. Választhatsz betűtípust, színt, hátteret, sőt, miután beírtad a szöveget, elforgathatod és azt is beállíthatod, mikor látszódjon. Ehhez a kész szövegre kell koppintanod, és megtalálod a “beállított időtartam” lehetőséget. Szintén elhelyezhető és időre beállítható egy-egy matrica, az utolsó lehetőség az alsó sorban. Színes, mozgó kis emoji-szerű figurák találhatóak itt. A jobb oldali oszlopba változtathatod a korábban említett szűrőt, felmondhatsz szöveget a felvételedre, megvághatod azt és beállíthatod a hangerőt – utóbbi különösen akkor fontos, ha van zene és szöveg is.

Ha tudsz angolul,

javaslom ezt a youtube csatornát. A hölgy nagyon jó videókkal rendelkezik a TikTok-ról, igazi szakértője az applikácónak. Iratkozz fel rá, mert ahogy korábban is írtam, a youtube-on is lehet tanulni új dolgokat.

Videó megosztása TikTok-on

A “következő” gombra kattintva jön az utolsó lépés, a videód megosztása. Adj neki egy jó címet, és lásd el a témába vágó hashtagekkel. Állítsd be, hogy nyilvános legyen-e, csak az ismerőseid láthassák, vagy privát, saját videó legyen. De lementheted a bal alsó menüpontban a vázlataid közé, és később is megoszthatod. Engedélyezheted, hogy duettezzenek veled, hozzászóljanak felhasználók a videódhoz, ezekről már korábban írtam. (Az összes TikTok bejegyzésemet itt találod. ) Végül a beküldés gombra kattintva a videó bekerül az applikációba, és kész is vagyunk. Ha kipróbáltad/elakadtál/tetszett/nem tetszett az alkalmazás, írd meg nekem, oszd meg tapasztalataidat a többi szülővel, akár a facebook csatornámon is. Ne felejtsd el lájkolni az oldalam! 🙂

#legközelebb

Van mit olvasgatnod a TikTok-ról, ha igazán szeretnéd megismerni, mit kedvel benne a gyereked. Szeretném még folytatni, de a következő alkalommal jöjjön egy kis hazai aktualitás: maszkhordás, koronavírus elleni védekezés az iskolákban. Ha Te is megosztanád az olvasókkal, mi történik a gyerekednél, küldd el nekem bátran! Beszéljünk róla!

Mire használjuk a TikTok videók melletti gombokat?

Az elmúlt időszakban elkezdtem egy sorozatot a TikTok applikációval kapcsolatban. Pedagógusként fontosnak tartom, hogy megismertessem a szülőkkel ezt az alkalmazást, mert látom, hogy népszerű a gyerekek körében. Neked szülőként pedig nem kell félned tőle, egyszerűen jó, ha egy kicsit átlátod. Először egy teljesen általános, átfogó képet adtam a TikTok-ról. Ha most kezded az olvasást, mindenképpen innen indulj. Mivel a nyilvános videók esetében a feltöltők célja, hogy minél több emberhez eljussanak, a for you page és a követett oldalakkal folytattam. Legutóbbi bejegyzésem pedig azoknak szól, akik regisztrálni is szeretnének az applikációba. Milyen beállításokat érdemes elvégezni, mire figyelj esetleg a gyereked TikTok-ján. (Mivel közben elérkezett a szeptember, a tanévkezdést is érintettem.) Ha maradtak benned kérdések, írj nekem. Most pedig arról írok Neked, hogy milyen gombokat találsz a videók mellett, és ezeket mire tudod használni.

TikTok for you page videói

Amikor megnyitod az alkalmazást, rögtön elindul az első for you videó. Bal alul látod a feltöltő nevét, kukacjellel kezdve. Alatta a videójának a címét, emojikkal és hashtagekkel. Alá van írva a zene vagy szöveg megnevezése, ami szól a videó alatt. Időnként vannak zenék vagy szövegek, amik felkapottak lesznek az applikációban, ezekkel többször találkozhatsz. Később még írok Neked ezekről. Ha tudsz angolul, és érdekelnek mik mostanában a kedvencek, itt elolvashatod. Alatta a kezdőlap gombot megnyomva új videót indít a for you page-en, a fedezd fel menüpontban rá tudsz keresni zenére, videóra, feltöltőre. A plusz jellel fogsz tudni saját tartalmat létrehozni, erre mindenképpen szánok majd egy külön bejegyzést. A beérkezett üzenetek alatt vannak az értesítések, hasonlóan a facebookhoz. Ha valakivel üzenetben beszélsz, azt is ott találod, a jobb felső sarokban található papírrepülőnél. Az “én” elnevezésű gombbal pedig már foglalkoztunk.

Reakció gombok

A jobb oldalon találhatóak a reakció gombok. A legfelsővel, a feltöltő profilképével meg tudod nyitni az ő TikTok oldalát. Ott találod az összes eddigi videóját, illetve az “önéletrajzát”, amiről már szintén írtam. Ha tetszett a videója, a képe alatti pici piros plusz jellel bekövetheted. A szivecske jelenti a lájkolást, ha tetszett egy videó, nyomj rá. Ezzel valószínűleg hozzásegíted a feltöltőt, hogy bekerüljön mások for you page-ére. Alatta a buborék segítségével tudsz kommentet írni. A TikTok csak egészen rövid kommenteket kezdeményez, ezért sokan többszöri küldéssel írják le a véleményüket.

A legalsó, nyíl alakú gombot megnyitva több lehetőséget is találsz.

Az adott videót elküldheted valamelyik TikTok ismerősödnek, akivel követitek egymást. Alatta pedig számtalan egyéb helyen is megoszthatod az adott tartalmat. Küldheted sms-ben, facebookon, instagramon, de akár emailben is. A megosztásokon kívül mást is csinálhatsz az adott videóval. Például nem megfelelő tartalmat bejelenthetsz az applikációnak. Lementheted a saját telefonodra, így bármikor, internet nélkül is újra megtekintheted. (Hozzáteszem, a TikTok nagyon eszi a netet, mobilinternetről nem érdemes használni.) Készíthetsz az adott videóval duettet, amikor ugyanazon zene mellett mindkét videó megjelenik. Ezzel vannak, akik az egyetértésüket fejezik ki, de olyan is szokott lenni, hogy valaki direkt duetteket vár a videójára. Feltölt például egy beszélgetést, ahol ő az egyik fél, a hang pedig adott. A reakció is hasonló, csupán ott nem egymás mellett jelenik meg a két tartalom, hanem szövegbuborékszerűen az új videó bal felső sarkában. Hasonlóan lehet egyébként reagálni videóban kommentekre is. A feltöltőnek van lehetősége eldönteni, hogy engedélyezi-e ezeket a reakciókat. Ha nem, akkor nem fogsz tudni rákattintani.

Ugyanezek a lehetőségek működnek a követett felhasználók videóinál is.

Ezzel tulajdonképpen az összes lehetséges gombról beszéltünk. Ha maradtak benned kérdések, írj nekem.

#legközelebb

Még mindig TikTok. 🙂

TikTok fiók alapbeállításai

Az előző két bejegyzésben elkezdtem foglalkozni a TikTok nevű alkalmazással. Gyakorló szülőként biztos te is hallottál már róla a gyerekedtől, és ha az alapoktól szeretnéd kezdeni a megismerését nézd meg ezt és ezt a cikkemet. Most egy rövidebb lélegzetvételű, fiókbeállításokkal kapcsolatos írás következik. Közben az aktualitásokra reflektálva írok Neked az új tanévről, ami a koronavírus miatt szokatlan módon indul.

TikTok fiók alapbeállításai

TikTok profil szerkesztése

Koppints jobb alsó sarokban a kis figura ikonra. Ezzel nyitod meg a profilodat. Láthatsz magadról információkat, mint például, hogy mi a felhasználóneved; egy kukac jellel kezdődő szó a fehér figura alatt. Ez bármi lehet, javaslom, hogy a nevedből képzett szó legyen. Ha két sorral alatta, a profil szerkesztése menüpontra koppintasz, láthatod is, hogyan tudod megváltoztatni: második sorban bökj az ujjaddal a felhasználónév szóra, és bejön egy sor, ahová bepötyögheted. A felhasználóneved felett a teljes nevedet is meg tudod adni. Továbbá a profil szerkesztése menüpontban kitöltheted az “életrajzod”, ahol 80 karakterben be tudod magad mutatni. Ez elég kevés szerintem, általában a gyerekek beírják a korukat, legjobb barátjuk profilját, esetleg a várost ahol élnek, idősebbek a foglalkozásukat, honlapjukat. Bátran használhatsz emojikat is. A bal felső sarokban pedig feltölthetsz profilképet, ami nyilvánosan is meg fog jelenni. Ha pedig visszalépsz az előbbi felületre, a feltöltött videóidat láthatod (erről még később írok), illetve középtájon a szív jel alatt a lájkold videóidat. Utóbbiak alapbeállításban nem nyilvánosak.

Egyéb beállítások

Jobb felső sarokban a három pöttyre kattintva sok lehetőséget találsz a további beállításokkal kapcsolatban. Ezek olyan kis extra apróságok, amik közül nem szeretnék mindennel egyesével foglalkozni, de ha van kérdésed, írj nekem valamelyik elérhetőségemen. Például ha szeretnéd az ismerőseidnek, barátaidnak ajánlani a TikTok profilod, görgess a profil megosztásához. Koppints rá, majd a megjelenő két sávban választhatod, hogy valamelyik TikTok ismerősödnek (felső sáv) küldöd el a profilod, vagy éppen sms-ben, facebook üzenetben, stb. Alatta a TikTok kód menüpontban egy QR-kódot találsz, amit ha valaki beolvas az okos készülékével, szintén a profilodra jut. Alatta található a “leküldéses értesítések” menüpont. Itt be tudod állítani, hogy a telefonod mikor küldjön Neked értesítést. Például ha lájkolják egy videódat, vagy ha privát üzenetet írnak Neked. Az értesítés kéréséhez a csúszkát jobbra kell húznod, hogy zöld legyen. Javaslom, hogy ne legyen minden bekapcsolva, mert a folyamatos pittyegés idegesítő tud lenni.

Erre érdemes a gyereked figyelmét is felhívni,

pláne, hogy most elkezdődik az iskola. Ha tanulás mellett folyamatosan jelez a telefonja, nem fog tudni koncentrálni. Kicsit lejjebb görgetve, az adattakarékosság lehetőségre szeretném felhívni a figyelmed. Ha rákoppintasz és a csúszkát elhúzod, mobilinternet használatakor kevesebb “internetet fogyaszt” majd a TikTok. Ez különösen akkor hasznos, ha a gyereked telefonos előfizetése nem tartalmaz túl sok internetet. Érdemes vele átállítatnod, nehogy hónap végén azon problémázzon, hogy használhatatlan számára az internet. (Egyébként én felnőttként is zöldre állítottam ezt a lehetőséget, jelenleg 2GB adatforgalom van a csomagomban.) Lejjebb található még néhány információs menüpont, továbbá a legalján tudsz kijelentkezni. Ha teljesen meggondoltad magad, és törölni szeretnéd a fiókodat, görgess vissza a lap tetejére. Koppint a fiókom kezelése lehetőségre, majd az alján a “fiók törlésére”.

Fontos tudnod,

hogy ez a bejegyzés 2020. augusztus végén készült. A TikTok, mint minden más alkalmazás, gyakran frissül, megváltozik a kinézete és elrendezése. Ha később találsz erre a cikkre, nem biztos, hogy pontosan ugyanezekkel a lehetőségekkel találkozol. A fentiek mellett a biztonsági beállításokat, a nem kívánatos személyek szűrését is nagyon fontosnak tartom. Erről később egy külön cikket írok majd Neked. Ha van a fentiekkel kapcsolatban kérdésed, írj nekem emailt, vagy facebook üzenetet. Ha nem szeretnél lemaradni a következő TikTok-os bejegyzésekről, lájkold az oldalamat.

Tanévkezdés

Röviden szeretnék írni a 2020-as tanévkezdésről. Az iskolák vezetői egy nyolc oldalas javaslatot kaptak a biztonságos tanévkezdéshez. Az, hogy ezek közül mi megvalósítható, és mi nem, egy olyan kérdés, amiről sokat lehetne vitatkozni. A tanévkezdés értekezletein mi már beszéltünk a megvalósításról. Például engedélyezett, de nem kötelező a gyerekek számára a maszk viselése az iskolában. Igyekezni kell a távolság megtartására, szükség esetén akár bútorok kipakolásával, ha igény van extra helyre. A testnevelés órákat javallott a szabadban megtartani. A szaktantermi oktatásról érdemes átállni az osztálytermi oktatásra. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nem vándorolnak tantárgyaként, hanem van számukra kijelölt terem, és a pedagógusok mennek hozzájuk. Ha mégis ragaszkodik az iskola a szakteremhez, minden szünetben fertőtleníteni kell. Belépéskor a gyerekek lázát megmérjük, ha úgy alakul, hazaküldjük őket. Koronavírusos megbetegedés esetén az intézmény bezárása is szóba jöhet. A szüneteket az osztályok egymástól távol, lehetőség szerint a szabadban fogják tölteni. De ha szeretnének, bent maradhatnak a teremben is, azokkal a társaikkal, akikkel a napot is töltik.

2020/2021 tanévkezdés szülőként

A hallottak alapján az elsődleges probléma az lesz, hogy a szülőknek el kell fogadni, hogy nem tudják bekísérgetni a gyerekeket reggelente. (Persze középiskolában ez már nem probléma, de általános iskolákba sokszor bejönnek. Kérlek, hogyha az intézmény kéri, akkor az iskolától megfelelő távolságra köszönj el a gyerekedtől, és engedd, hogy egyedül menjen be. Ha egyéb kérés van, például maszk, kézfertőtlenítés az iskolában, tedd meg. Akármi is az álláspontod a vírussal kapcsolatban, a javaslatokat a vezetés felől kapjuk, ne ágálj ellenük akkor sem, ha nem értesz vele egyet. Próbáljunk meg együttműködni, ti szülők, és mi pedagógusok! Mert ha ezt most megtesszük, akkor elkerülhetünk egy újabb iskola bezárást. Hidd el, nem tenne jót a gyerekednek, újra távol az osztálytársaktól, otthonról, egyedül felvenni a lépést a tananyaggal. Köszönjük, ha segítesz!

#legközelebb

Remélem, a jövő héttől sikerül újra belerázódni a mindennapokba. A gyerekek szabadidejükben továbbra is fognak telefonozni, úgyhogy szeretném folytatni a cikk sorozatot a TikTok-ról.

TikTok For you Page és követés

Vagyis TikTok kezdőlap és a bekövetett felhasználók videói

A múlt héten jelent meg a bevezető bejegyzésem a TikTok nevű alkalmazásról. Ez az applikáció nagyon kedvelt a fiatalok körében, de terjed a felnőttek között is. Rövid, zenés videókat tölthetnek fel a felhasználók, amiket akár nyilvánossá is tehetnek. Most megmutatom Neked, hogyan lehet letölteni és regisztrálni, illetve mi az a két oldal, amit látsz, mikor megnyitod az alkalmazást.

TikTok letöltés és regisztráció

Ha nem szeretnéd használni, csak érdekel, mit csinál TikTok-on a gyereked, ugorj a következő részre. Ha szeretnél belenézni az applikációba, és nem csak olvasni róla, a következőket kell tenned:

Androidos eszközön a Play Áruházban, Apple eszközön az App Store-ban megkeresed a TikTok alkalmazást, majd a telepítés/letöltés lehetőségre koppintasz. Pár perc múlva meg fog jelenni az applikációk között. (Egyébként ha bármilyen témában keresgélsz az alkalmazások között, eddig mindent ugyanúgy kell csinálni. Ha nem akarsz a gyerekedtől segítséget kérni, ennyi az egész a letöltésig. Ha a későbbiekben szeretnél még konrét applikációkról és használatukról olvasni nekem, írj nekem.)

Miután letöltötted, koppints az ikonjára a megnyitáshoz, és máris a for you page-en találod magad. Erről lejjebb olvashatsz. Jobb alsó sarokban a kis figura segítségével tudsz regisztrálni. Koppints rá, majd a regisztráció gombra, és máris több lehetőséget találsz. Összekapcsolhatod a TikTok-ot más közösségi médiával, amit használsz, de ha nem szeretnéd, akkor az email cím/telefonszám lehetőséget válaszd. Értelemszerűen tölts ki minden mezőt. Utána tudod is használni az alkalmazást, és a kis figuránál is megváltozik az oldal kinézete.

TikTok böngészése

Később szeretnék majd írni Neked még a kis figura alatti oldalról, de előbb böngésszünk az alkalmazásban.

For You Page vagyis kezdőlap

Ha szó szerint fordítanám, azt jelenti, hogy “neked oldal”. Amikor megnyitod az alkalmazást, mindig ezt látod. Itt olyan emberek videói jelennek meg, akiket nem feltétlenül ismersz. Az alkalmazás algoritmusa dobja fel a videókat, amihez valószínűleg felhasználja a TikTok tevékenységedet. Vagyis ha sok olyan videót végignézel, amiben sütés tippek vannak, valószínűleg újra dob fel hasonlót. Ha egy zene menő a TikTok-on, te is látni fogod a hozzá készült videókat. Ezeken kívül még számtalan dolgot figyelembe vehet az alkalmazás, erről itt találsz egy összefoglalót. (Megjegyzem, azok alapján, amiket eddig olvastam, ezek csak találgatások, és természetes, hogy a valódi algoritmust nem hozzák nyilvánosságra.) Nem muszáj mindent végignézni, ha nem tetszik, felfelé görgess az ujjaddal, és átlép a következőre. Ha a videó mellett jobb oldalt a kis szívecskére koppintasz, vagyis lájkolod a videót, te is hozzásegítheted, hogy népszerűvé váljon. Sőt, felette a feltöltő nevénél a pici piros plusz jelre kattintva követheted a felhasználót. (A későbbiekben az ott található ikonokkal kapcsolatos lehetőségekről fogok még Neked írni.)

Követés, vagyis a bekövetett felhasználók videói

Amennyiben a kis plusz jelre kattintottál, ha a felhasználó új videót készít, megjelenik nálad a “követés” oldalon. A for you page tetején, a neked lehetőségre kell koppintani, ezzel lépsz át. A továbbgörgetés itt is működik, de valószínűleg az érdeklődési körödnek megfelelő videókat találsz, hiszen már követed az adott feltöltőt. Lájkolni pedig továbbra is a szívecskével tudsz. Ha valamelyik zene vagy hang nagyon tetszik, elmentheted a kedvencek közé, és később te is felhasználhatod – a videók feltöltéséről, vágásáról, effektjeiről fogok még Neked írni később.

Kiket követ a gyereked?

Ha kicsit félted a TikTok használatától, érdemes lehet arról beszélgetni, kiket követ. Mutasson Neked videókat, hagyd, hogy meséljen róla, miért kedveli az adott felhasználót. Azt azonban semmiképpen sem javaslom, hogy a tudta nélkül belekukkants a fiókjába, mert az később csak konfliktust fog okozni, ha kiderül. De ha beszélgettek róla, te is egy lépéssel közelebb kerülsz, hogy megnyugodj, és neki is tetszeni fog az érdeklődésed.

#legközelebb

A következő alkalommal már az iskolakezdés küszöbén leszünk. Ettől függetlenül úgy tervezem, hogy a TikTok témakörében szeretnék további bejegyzéseket írni, mert ez most egy felkapott dolog. Azonban a facebook oldalamon igyekszem majd megosztani a tanévkezdéssel kapcsolatos információkat a koronavírus árnyékában. Kövess ott is, és tartasz a digitális oktatás folytatásától, olvasgass a témában a korábbi bejegyzéseim között ezen a linken.

TikTok használat kezdőknek

Észreveszed, hogy a gyereked állandóan, rendszeresen a telefonját nyomkodja. Ettől függetlenül megveszed neki az egyik legújabb modellt. Arról pedagógusként, sőt, egyszerű okostelefon felhasználóként is tudnék regényt írni, hogy milyen eszközt érdemes egy gyerek kezébe adni. De akármilyen is van nála, el kell fogadnod, hogy ő digitális bennszülött (a generációkról itt részletesen olvashatsz). Nem tudod lebeszélni a használatáról, de ha figyelsz rá, beszélgettek róla, akkor nem kell féltened. A következő időszakban a jelenleg nagyon menő TikTok-ról fogok írni Neked. Az elmúlt hetekben rendszeresen használtam az alkalmazást, úgyhogy nem csak pedagógusként, de felhasználóként is átlátom.

Korábban az instagramot vettem górcső alá,

amit szintén szívesen használnak a gyerekek. Hogyan követik egymást, hogyan használják biztonságosan. De a főoldal alján található kereső mezőben is utána nézhetsz a témának.

Mi az a TikTok?

A TikTok egy okostelefonra vagy tabletre letölthető telefonos alkalmazás. Vagyis megnyitod az eszközödön az áruházat (android: play áruház, apple: app store), beírod a keresőbe, hogy TikTok, rákattintasz a telepítés gombra, és megvárod, amíg letölti. Utána a használatához folyamatos internetkapcsolat és regisztráció szükséges. Ennek a lépéseivel és a fiókod beállításaival majd egy külön bejegyzésben fogok foglalkozni. Most koncentráljunk az applikáció lényegére, és, hogy

miért szeretik a gyerekek?

A TikTok alkalmazásban tudnak menőzni. Talán szülőként néha elgondolkozol, miért olyan fontos mutogatni magukat a gyerekeknek az interneten, de a válasz egyszerű. Ha az iskolatársak, edzőtársak, barátok azt látják, hogy vicces/ötletes/egyedi dolgokat oszt meg a gyereked, akkor egyre többen akarnak vele barátkozni, népszerű lesz, sőt, így talán még bullyingnak is kevésbé lesz kitéve. Az megérne egy külön bejegyzést, hogy ez jó vagy sem, vagy hogyan lehet felnőttként moderálni. Ha szeretnél erről olvasni, vagy szívesen megosztod a véleményed írj nekem valamelyik elérhetőségemen. De az elsődleges ok, szeretjük vagy sem, az, hogy menő.

A TikTok lényege,

hogy néhány másodperces, rövid videókat töltenek fel a felhasználók. Ezek megoszthatóak nyilvánosan, vagy lehetnek privátak, vagyis csak számukra elfogadott ismerősök által megtekinthetőek. Sőt, csak saját megtekintés is beállítható. A videóknál lényeges, hogy legyen bennük valami egyedi, különleges esetleg szokatlan dolog. Ezáltal az alkalmazásban felkapottá válik (nyilvános megtekinthetőség esetén), és bekerül a

TikTok For You page hírfolyamba,

vagyis a (szó szerint) “TikTok neked oldal”-ra. Amikor megnyitod az alkalmazást, elsőnek mindig a foryou-t látod. Ide a TikTok a saját algoritmusa szerint dob fel olyan videókat, ami érdekes lehet számodra. Arról, hogyan működik a for you page, több teóriát láttam. Ha például rendszeresen keresel az alkalmazásban kiskutyás videókat, akkor még több kutyás videót fog felajánlani megtekintésre. Ha egy videót sokan teljesen végignéznek, sokan kommentelnek alá vagy lájkolják, a TikTok érdekesnek “gondolja”, és Neked, illetve másoknak is ajánlani fogja. Youtube-on, főleg angolul rengeteg tutorial, vagyis “hogyan csináld” van arról, hogyan lehet “kikerülni a for you-ba”, ahogy a gyerekek mondják. De semmit nem muszáj végignézni, továbbgörgethetsz, ha nem tetszik. Illetve for you page-ről átléphetsz felül a “követés” menüpontra, ahol olyanok videóit láthatod, akiket bekövettél. (A követésről és a for you page menő videóiról egy külön bejegyzést készítek majd.) Ha egy videó megtetszik, lájkolhatod, hasonlóan a facebook-hoz. Vagy írhatsz alá kommentet, amit látni fog a készítő és a többi megtekintő. Ezeket a videó jobb oldalán levő gombok segítségével teheted meg, de bőven van még ott más lehetőség is, amikre később szintén kitérek.

Viszont tévedés, hogy csak a gyerekek szeretik.

Rengeteg felnőtt, sőt, nem csak huszonéves, hanem idősebb is használja a TikTok-ot. Ez pedig szerintem azért van, mert minden platformon meg lehet találni a lehetőséget arra, hogy reklámozd a vállalkozásodat, taníts valamit az embereknek, szórakoztass. Találkoztam például olyan oldallal, ahol a feltöltő tipikus angol nyelvtani hibákkal foglalkozik, és segít a helyes nyelvhasználatban. Vagy szoktam látni balerinákat, akik a nyújtásban, helyes lábtechnikában segítik a követőiket. Ezek mellett egyre gyakoribbak a szülők is a TikTok-on. Videókat készítenek arról, hogyan küzdenek meg a mindennapokban a gyerekek ügyes-bajos dolgaival, hogyan osztják meg a feladatokat egymás között, vagy éppen hogyan mennek egymás idegeire. Különösen az utóbbi esetben fontos, hogy a TikTok videókat nem kell mindig komolyan venni. Lehet csak nevetni egyet rajta, esetleg átérezni közben, és akár írni egy kommentet alá a saját tapasztalatokról. Én már szereztem ismerőst TikTok-on, de természetesen óvatosnak kell lenni. Akivel kölcsönösen követitek egymást, üzenetet is válthattok.

TikTok vélemény – pedagógusként

Eredetileg csak azért töltöttem le az alkalmazást, hogy tudjak róla írni Neked, mert úgy gondoltam, tényleg csak tizenévesek használják. Engem is meglepett, milyen sok felnőtt tiktokozik, és mennyit viccelődnek is azzal, hogy “öregek hozzá”. Nekem nagyon megtetszett, rendszeresen töltök fel videókat. Pedagógusként természetesen figyelek arra, hogyan nyilvánulok meg. A saját diákjaim közül többen is követnek, szóval egyfajta példamutatásként is tudok szolgálni nekik. Ezt fontosnak tartom, a felnőttek, akik jelen vannak az alkalmazásban, fontos, mit mutatnak a gyerekeknek. A tapasztalatom ezzel kapcsolatban nagyon pozitív. Kevés kivétellel a videók igényesek, rosszabb esetben is csak szimplán bénácskák. A sértegetés, egymás bántása jobban jellemző a kommentek között. Ezt tudtommal a videó feltöltője annyival tudja moderálni, hogy korlátozza a hozzászólások számát. Nagyon megkedveltem az alkalmazást, és magamon is érzem azt a veszélyét, hogy addiktív. Könnyen függőséget okoz, csak ül az ember a telefon/tablet előtt, pörgeti és nézi a videókat, és hopp, eltelt két óra.

Ráadásul a mostani tizenévesek igényeire épül az alapötlet,

hiszen gyorsan, sok rövid inger éri az embert közben. Néhány másodperc megtekintése, és már ugrunk is tovább. Ha nem tetszik, átlépjük. Ez a fajta ingergazdagság jellemző erre a korosztályra, ezért is nem bírnak egyhelyben ülni, nem köti le őket a tanulnivaló. A figyelmük szóródik, sokáig egy dologra nem akarnak koncentrálni, és ezt a viselkedést ez az alkalmazás nagyon erősen támogatja. Ráadásul a telefon mellett csak internetkapcsolat kell hozzá, szóval este lefekvés után az ágyban is lehet nézegetni. A rengeteg videó, és a jelenlegi milliárd feletti letöltésszámmal működő alkalmazásba bele lehet merülni, és elfelejteni az időt.

Javaslatok pedagógusszemmel

Mint mindennél, itt is a dolog pozitív oldalának megtalálását javaslom. Először is beszélgess róla a gyerekeddel! Használja-e, hogyan használja, érdeklődj, miket tölt fel. Ha látja, hogy nem leszúrni szeretnéd, hanem tényleg érdeklődsz, megmutatja a saját videóit, és abból tudsz következtetéseket levonni. Például lehet, hogy lovagol, és tele van lovas videókkal, amiben önmagában semmi rossz nincs. Jó esetben a megfelelő adatvédelmi beállításokkal is rendelkezik, így nem láthatja bárki, mit csinál. Kicsit merülj bele a témába, ismerj meg olyan menő TikTokereket, akiktől tanulhat a gyereked, és biztasd ilyenek követésére is. Pontosan azért, hogy megfelelő javaslatokkal élj,

#legközelebb

bemutatok néhány felhasználót, akik érdekesek lehetnek. Emellett belekóstolunk az alkalmazás használatába felnőttként. A következő időszakban továbbra is a TikTok-ról fogok Neked írni, hogy ne maradj le a friss bejegyzésekről, kövesd a facebook oldalamat. Ahhoz pedig, hogy a gyereked kommunikációjában jártasabb legyél, olvasd el a legolvasottabb bejegyzésemet, ami a gyerekek szleng nyelvéről szól: lol, emoji, komment, crush, stb. jelentése.

Élménybeszámoló – Tisza-tó gyerekeknek

Többségetek biztosan jó előre megtervezi a nyaralását. Az utazási kiállítások kora tavasszal szoktak lenni, továbbá a legjobb helyeket érdemes időben lefoglalni. Aztán beütött a koronavírus, és a kormány jelenleg is korlátozza a határátlépéseket. Három színnel jelölik az országokat veszélyesség szempontjából. Túlzás vagy sem, az egy dolog, de idén különösen fontos

támogatni a hazai turizmust.

Félreértés ne essék, én is nagyon szeretek utazni. Európában rengeteg helyen volt szerencsém megfordulni, busszal, autóval, repülőgéppel egyaránt. Ugyanakkor a szüleim kiskoromtól nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy hazánkat bejárjuk, és ezért nem lehetek nekik elég hálás. Nagyjából 14 éves koromra már az ország minden szegletét láttam, pedig Miskolcról a Dunántúlra utazni elég hosszadalmas volt. Igaz, hogy egy gyerek fejében nem marad meg minden tökéletesen, minden épület, vagy minden esemény. De mikor idősebb/felnőtt fejjel újra láttam egy helyet, bevillantak emlékképek, és ez még a tájékozódásomat is segítette.

Pedagógusként úgy gondolom, hogy a gyerekeknek meg kell ismerniük országunkat, nem csak tankönyvekből, hanem személyesen is.

A kultúránk, a fontos helyszínek, esetleg a tájszólás, mind az életünk része. Ne szégyelljük, ha idén akár anyagi, akár más megfontolásból nem csili-vili repülős útra visszük a gyerekeket, hanem egyszerű apartmanokban hazánkban szállunk meg. Legutóbb a családi utazásokról, táborokról írtam, azóta pedig én már túl vagyok az idei nyaraláson. Erről szeretnék mesélni Neked. Amennyiben Neked vagy a gyereke(i)dnek is van idei sztorija, írjátok meg nekem! Ha szeretnétek, akár egy rajz kíséretében, és szívesen megosztom a facebook oldalamon is.

Tisza – tavi kerékpárút

Idén már teljesen körbe lehet biciklizni a Tisza-tavat kerékpárúton, így aki a sportos nyaralók számára is szuper hely. Előtte is volt kerékpárút, de idén ért körbe a nagyjából 70 kilométeres út. Eredeti terveink szerint egy napot rá szerettünk volna szánni, hogy körbetekerjük. Azonban egy olyan hétvégét fogtunk ki, ami 30-35 fokkal kecsegtetett, úgyhogy letettünk a tekerésről, nem vittünk bicikliket. Fontos tudni, hogy árnyék nem nagyon van a kerékpárút mentén, hiszen végig a gáton lehet haladni. Ha gyerekekkel indulsz útnak, még egy kevésbé forró napon is készülj

fejfedővel, folyadékkal, naptejjel.

Az, hogy mekkora utat vállaltok be a gyerekkel, mindenképpen jól gondoljátok végig. Ha a család sportos, edzett, sokat biciklizik vagy fut, akkor egy napot rászánva kényelmesen végig lehet menni. Biciklivel nagyjából 10-15 km/h tempót tud tartani egy átlagember, tehát nettó akár 6 órával is számolni kell (már ha nem versenybicikliztek). Ha a gyerek kicsi, nincs hozzászokva a sok tekeréshez, nem szabad bevállalni a teljes körutat. Nyűgösködni fog, elfárad, és ez a szülők hangulatára is negatív hatással lesz. Azonban nem kötelező teljesen körbemenni. Kipróbálhatjátok a családdal ezt a nagyszerű sportot úgy, hogy mentek ameddig kedvetek van, majd visszafordultok. Amire figyelni kell, hogy amikor elfáradsz és visszafordulsz, még csak félúton jársz! Hiszen vissza is kell tekerni. Emiatt érdemes a gyerekedet folyamatosan monitorozni, hogy bírja, hogy érzi magát, megállogatni csodálni a tájat, és időben visszafordulni, ha szükséges. Egy nagyobb gyereket, mondjuk felsős gimnazistát, ha nem is túl sportos, akkor is rá lehet bírni akár a körbetekerésre is. Úgy gondolom, hogyha már ott vagytok, és egy teljes napot rászántok, nyugodtan meg lehet állni pihenni. Nyár van, akkor sincs gond, ha későn értek vissza a szállásotokra. A fent felsoroltakon kívül javaslom, hogy legyen nálatok alap bicikli-szerelő készlet, pumpa, imbuszkulcs, mert erre bármikor szükség lehet.

Strand a Tisza – tónál

Mivel túl meleg volt, és nem akartunk tűző napon biciklizni, a strandolást választottuk. Poroszlón szálltunk meg (ahol egyébként az Tisza – tavi Ökocentrum is található – azért nem látogattuk meg, mert pár éve ott voltunk). Nagyjából 10 perc sétára az apartmantól egy homokos szabadstrand található. Abszolút gyerekbarát helynek tartom. Egyrészt homokos, és a vízhez közeli rész alkalmas homokvárépítésre, homokozásra, másrészt az elején nem túl mély, úgyhogy az egész picik is bemehetnek. A strand rendelkezett büfével, vízibicikli-, csónak- és kerékpárbérlési lehetőséggel, röplabda hálóval. A part emelkedik egészen a kerékpárútig, viszont füves, kényelmes rajta napozni. Vannak fák a területen, ugyanakkor délutánra már majdnem az egész partot sütötte a nap.

Bár velünk most nem voltak gyerekek, az apartmanról, ahol laktunk is el tudom mondani, hogy abszolút gyerekbarát hely. Három szobában lehetett aludni, rendelkezik franciaággyal és szimpla ágyakkal is, a földszinten pedig egy nagy közös tér van, illetve egy konyha. A közös térben vannak társasjátékok, kirakós játékok, a ház mögött hintaágy és szalonnasütő hely.

Étkezés

Biztos vagyok benne, hogy a Tisza -tó is, mint minden turisztikai attrakció, rengeteg vendéglátóhellyel rendelkezik. Mivel a családunk egyik tagja már járt ezen a részen, mindkét nap egy bevált helyen étkeztünk, a Tavirózsa étteremben. Nagyon finom volt, jól szellőző, hatalmas hely, gyorsan kihozták az ételeket. A strandtól nagyjából öt perc alatt gyalogosan elérhető, a kerékpátút túloldalán van. Ezenkívül a városban fagylaltozni a Sarokházban voltunk. Az árai szerintem elfogadhatóak, a fagylaltok mellett sütemények, kávék is szerepelnek a kínálatban. A hely viszonylag kicsi, de tölcséres fagyival lehet sétálni a városban, vagy akár visszamenni a strandhoz, ami innen sincsen messze. Az árai pedig jóval barátibbak, mint a strandbüfének. Úgy gondolom, hogy egy közös fagyizás jó napzáró program lehet. Érdemes ilyenkor a gyerekekkel beszélgetni, megkérdezni, mi tetszett aznap a legjobban, legkevésbé. Ezáltal jobban memorizálja, rendszerezi az élményeit, de egyszerűen beszélgetésként is tökéletes. A nagyobbak pedig a fagyiról, strandról ilyenkor biztosan posztolnak például instagramra, de ezt sem kell feltétlenül ördögtől valónak tekinteni. Korábban több bejegyzést is írtam a használatáról, például, hogy kik láthatják a feltöltött képeket.

Azért is javaslom nyaralásra a Tisza-tavat, mert a felkapottabb Balaton, vagy Velencei – tó árfekvése sokkal magasabb az itteninél. Az étterem árai nem voltak elszállva, a strand ingyenes, a vízibicikli 2000 ft volt egy órára, és akár öten is beszállhattak. Ráadásul ha valaki az ország keleti részében lakik, különösen gyerekkel kényelmesebb rövidebb úton eljutni a célhoz, mint egy hat-hét órás autókázás alatt. (Szeretném hozzátenni, hogy kiskoromban a szüleim ezt úgy oldották meg, hogy gyakran megálltunk, nem csak kinyújtóztatni a lábunkat, hanem beiktattunk közbenső látnivalókat is.) Ha van élménybeszámolód, és akár szeretnéd viszontlátni, várom szeretettel!

#legközelebb

Az egyik, diákok körében legkedveltebb applikációról, az instagramról már írtam. A kezdőlap keresőjében megtalálod. Most szeretnék foglalkozni egy jelenleg a szülők körében nagyon megosztó applikációról, a TikTok-ról.

Szokatlan módon indult nyári szünet II

Megvolt a tanévzárás. Így vagy úgy, szokatlan módon, de kitört a nyári szünet. Még mindig sok helyen óvatosságra intenek a koronavírus miatt, de már sok közösségi program látogatható. Mit csináljunk a gyerekekkel?

Táborok

Több okból is szívesen küldik a szülők a gyerekeket táborba a nyári szünet alatt. Például jó az hogy felügyelet alatt van napközben. Tanul valamit, játszik, szórakozik. Én pedagógusként abszolút tábor-párti vagyok. Voltam már főszervező, önkéntes, de gimnázium alatt résztvevő is. A gyerekek sokat fejlődnek a táborok alatt. Intenzív, mert néhány napon keresztül ugyanazokkal van összezárva, sokszor be van táblázva programokkal. De ez nem baj! Amire viszont figyelj, hogy több szempontból is gondold végig melyik tábort vagy táborokat választjátok. Nyilván az anyagiakat is szem előtt kell tartanod, erről részletesen nem szeretnék írni. Amire általánosságban buzdítalak, az az, hogy a gyereked személyiségét vedd figyelembe. Vannak nagydumások, akiket szinte bárhová elengedhetsz, nem fogják magukat egyedül érezni. Ha a gyereked visszahúzódó, óvatosabban kell a programokat és a társaságot megválasztani. Attól, hogy szeretsz ping-pongozni, ne erőltesd a sporttábort, mert a gyerekednek lehet, hogy másra van igénye.Ugyanakkor ha mindketten úgy érzitek, itt az idő egy új hobbi kipróbálására, ilyenkor figyelj, hogy a tábor tematikája megfelel-e egy kezdőnek. Nézzük a gyerekek fejlődése szempontjából.

Szokásos csapat a nyári szünet alatt is

Ha a gyereked rendszeresen eljár sportolni vagy valamilyen művészeti szakkörre, vagy az osztályfőnöke szervez tábort, akkor olyan gyerekek között lesz, akiket ismer. Ennek az az előnye, hogy csökken a honvágy akkor is, ha a tábor ott alvós. Valószínűleg van a társaságban néhány “legjobb barát”, így nem kell amiatt aggódnod, hogy kirekesztik. Bármilyen tematikájú is a tábor, nem lesz számára idegen. Ha sportolnak, akkor valózínűleg intenzíven fognak edzeni, és komoly fejlődésen mehet keresztül, ráadásul az edző személyesen ismeri, jobban tudja segíteni. A kapcsolatok elmélyülnek, egy-egy ilyen táborban olyanokkal is összebarátkozhat, akivel tanév közben nem sikerült. Ez ősztől is pozitív hatással lesz a közös munkájukra. Te is kevésbé aggódsz, hiszen biztosan tudhatod, hogy jó kezekben van. Hátrány, hogy nem tágítja a látókörét, ugyanazt gyakorolja, amit tanév közben, és nem szerez új barátokat.

Újdonságok között

Ha a tábor valami miatt szokatlan, például még sosem lovagolt, de most lovas táborba küldöd, körültekintően érdemes eljárni. Beszéljétek meg, hogy tényleg érdekli-e az adott téma. Mindig félt a lovaktól? Egyedül lesz, vagy ismer majd valakit? Megfelelő a tábor teljesen kezdőknek? Szükséges speciális felszerelés, amit be kell szerezni (és esetleg később kidobott pénz lesz)? Mindig érdekelte a lovaglás, vagy ez egy hirtelen jött ötlet? Ehhez hasonló kérdéseken érdemes átrágnod magad, és vele is megbeszélni. Te ismered őt a legjobban, tudod, hogy túl félénk-e ahhoz hogy vadidegenekkel táborozzon (egyébként sok táborban van testvér kedvezmény, ha ketten-hárman mennek). Tudod róla, hogy évek óta nagyon szereti a lovakat, csak nincs lovarda a közelben, ahová tanév közben rendszeresen el tudna járni, és ez egy jó lehetőség kipróbálni a nyári szünet alatt. Ha úgy érzed, minden rendben, akkor hajrá! A szociális készségei biztosan szárnyra kapnak majd, hiszen újfajta emberek, új helyzetek, beszélgetés, ismerkedés bőven lesz. Bár tényleg érdemes megfontolni, fontos hozzátennem, hogy

a gyerekek nincsenek cukorból. Ha aggódsz is, vagy rajta látsz egy kis félelmet, sok esetben akkor is érdemes belevágni, újdonságokra is jó lehet a nyári szünet.

Kikerül a komfortzónából, megtapasztal egy kis önállóságot, új hobbit és új embereket ismer meg. Akkor is, ha lesz honvágya, vagy fél egy kicsit, akkor is sokat fejlődik majd. Következő évben pedig könnyebb lesz elengedni. Keresgélj például a táborfigyelőn. Vagy állatokkal kapcsolatban nagyon jónak tűnik a Budapesti Állatkert, vagy a Miskolci Vadaspark tábora. Érzékenyítésként is szuper dolog szerintem állatok között lenni.

Családi utazások

Erről nem szeretnék regényt írni. Rengeteg oldal van, ami kínál családbarát üdülési lehetőségeket. Továbbá minden család és gyerek más és más, nehéz általánosan ötleteket adni. Mindegy, hogy egy napra, vagy két hétre mentek, az a fontos, hogy mindenki megtalálja a szórakozását. Többen vagytok, tehát kompromisszumokat kell kötni. Érdemes egy vasárnapi beszélgetős délutánt tartani, amikor meg tudjátok közösen tervezni az utat, mindenki elmondhatja a kívánságait. Tervezzétek meg az anyagiakat is, de készülj fel, hogy a gyerekek tizenéves koruk elején még nem feltétlenül értik meg, ez miért jelent korlátot. Ügyesen kell tálalni, például egy drága program helyett olcsóbb, hasonló alternatívát keresni.

Ahol már jártam gyerekekkel:

  • Vidámparkok (nagy kedvenc felnőtteknek is a Fertő-tó melletti Familypark)
  • Aquapark (nem csak pocsolni lehet, hanem csúszdák is vannak – sokszor érdemes magunkkal ételt és italt vinni, mert az árak elszállnak. Pl. : Demjénben)
  • Balaton, Velencei-tó (nem csak a víz miatt, körbe lehet biciklizni, sőt, idén már a Tisza-tavat is)
  • Kultúra, “tanulás” másképp – ügyesen egy kis művelődést is be lehet iktatni, például várak Dinnyésen
  • Kisvasutak (erdő, kicsit hűvösebb, és egy túrát is be lehet iktatni. Ügyeljünk a környezetre! Itt tudod az országos kínálatot megtekinteni)
  • Városnézés, kisvasúttal (érdemes a műemlékek, épületek tiszteletére nevelni a gyerekeket. Ahhoz, hogy a séta ne legyen unalmas, sok város kínál városnéző kisvonatot, pl. Debrecen is)

Persze az ötletek tárháza végtelen, ez csak néhány tipp volt, remélem, segítségedre lesz a nyáron. Ha szívesen viszont látnád a Te ötleteidet is a blogon, vagy a facebook oldalamon, írj nekem, kövess és lájkolj!

És otthon?

A nyári szünet nagy részét azért mégiscsak otthon tölti az ember. Ezalatt nem feltétlenül a saját lakást/albérletet értem, hanem akár ide tartozik az is, mikor a gyereked a szüleidnél vakációzik. Ilyenkor is le kell foglalni, hiszen most hirtelen a nyakába szakadt a szabadság. Pedagógusként úgy gondolom, hogy nem jó ötlet teljes egészében lógni hagyni a gyereket. Továbbra is adj neki otthoni teendőket: mosogatás, takarítás, pakolás, stb. Ne engedd, hogy teljesen felboruljon a napirendje, mert nem tesz jót a szervezetének, ha egyik nap éjfélkor esik be az ágyba, másik napon pedig már nyolckor. Töltsetek együtt tartalmasan időt, beszélgessetek, társasozzatok, biciklizzetek a környéken. Ezek később is szép emlékek lesznek. Közelebb hoznak benneteket egymáshoz. Ha több gyereked van, akkor ezekkel a testvéri kapcsolatokat is tudod terelgetni. (Mindig figyelj arra, hogy legyen nálatok elég víz, és lehetőleg a szomját ne cukros italokkal próbálja oltani.)

Természetesen hagyd pihenni is!

Persze nem kell minden percet beosztani. Ne várd el tőle, hogy mire hazaérsz munkából, teljesen puccba vágja a lakást. Ahogy azt a nyomást sem kell érezned, hogy minden egyes napra kell közös program, és kell a drága nyaralás. Nem kell. Nyugodtan lehetnek olyan hétköznapok, amikor szimplán hazaérnek a szülők a munkahelyükről, a gyerekek játszanak, esztek valamit és kész. Ha erőlteted, hogy a nyár “nyaralásos” meg “kirándulásos” meg “közös programos” legyen végig, akkor a kötelezőség érzése átveszi a helyét a jó hangulatnak. A fenti tippjeim egy-egy napra vagy hétre vonatkoznak, és remélem, hasznát veszed szülőként, de tudd, hogy azzal sem vagy egyedül,

ha egyszerű, nyári program mentes hétköznapjaitok is vannak.

#legközelebb

Szeretnék egy kis élménybeszámolót tartani. Idén nálunk valószínűleg csak egy egyéjszakás, egyszerű utazás lesz a családban. Bár most nincs velünk kisgyerek, remélhetőleg tudok majd Neked mesélni a Tisza-tóról, mint kirándulóhelyről, pedagógusszemmel.

Szokatlan módon indult nyári szünet I.

Foglalkoztunk a tanévzárással, és ígértem, hogy a vakációról fogok írni Neked. Közben rájöttem, hogy ez a téma akkor alkot kerek egészt, ha visszatekintünk a történtekre. Szokatlan tanév, talán szokatlan nyári szünet, szokatlan helyzetek otthon és a munkahelyen. De ez is 2020 része.

Remélhetőleg ez lesz az egyetlen tanév, amikor a nyári szünet igazi búcsú nélkül indult. Március 13-án este, mikor láttam este facebookon, hogy hétfőtől nem megyünk iskolába, nagyon rossz érzéseim voltak. Aznap a gyerekekkel március 15-ei projektnap volt. Ünneplőben, szépen dolgoztak az iskola dekorációján, amit a következő héten kellett volna leszedni. Aztán bezártuk az iskolát, nem mentünk többet, és kapkodtuk a fejünket, hogy hetekig a “gyerekek nélkül” kell dolgozni. Úgy gondoltam, hogy május elején normál üzemben folytatjuk, mert hivatalosan tanmenetet is először csak április végéig kértek tőlünk. De április közepétől látszott, hogy erre a helyzetre kell berendezkedni. Akkoriban indult a blog, és eredetileg nem is ezzel akartam foglalkozni, de az aktualitások nemcsak a mindennapjaimat, hanem ezt is megváltoztatták. Amit nem is bánok, mert így talán még jobban belemélyedtem a “hogyan csináljam a lehető legjobban” dologba. Szerencsére az iskolánkban támogattuk egymást, és igyekeztünk mindent megtenni, amit lehetett,

de tudjuk, hogy nem volt tökéletes.

Biztosan lehetett volna jobban, de úgy érzem, hogy becsülettel megtartottam az óráimat, és akármikor a gyerekek rendelkezésére álltam. Ebben a helyzetben volt, hogy valakivel vasárnap este beszéltem meg egy beadandó feladatot. Vagy reggel üzenetekre keltem. Gyártottam a tananyag segédleteket, ppt-ket, feladatokat. Igyekeztem úgy számonkérni, hogy legalább minimálisan imitáljam az iskolai környezetet. Vicces is volt az egyik online dolgozatnál, mikor az egyik diákom megszólalt, hogy “valaki nem tud adni egy radírt?”

A humor mellett szívesen sírtam is volna ekkor.

Miközben az egész osztállyal ezen nevettünk, belül sírtam. A radír kérése egy teljesen hétköznapi dolog kellene, hogy legyen az iskolában. Úgy gondolom, az oktatási rendszerünk nem véletlenül olyan, hogy közel egykorú gyerekek egy helyen vannak, kapcsolatban egymással és a tanárokkal. A szociális készségek ebben az időszakban nemhogy kevésbé, de sehogyan sem fejlődtek. Volt viszont helyette számítógép meg tablet, és amint hallottam sokak számára kitört a nyári szünet. Ült otthon a gyerek, szülők esetleg dolgoztak, ő pedig nem csinált semmit. Nem tanult, nem fejlődött, ha nem volt túl jó a kapcsolata az osztálytársaival, akkor szinte semennyit nem is kommunikált.

Hiszem, hogy a gyerekeknek szüksége van közösségre!

Gyakorló pedagógusként sem mondom azt, hogy iskolába csak tanulni járnak a gyerekek. Hülyéskednek, játszanak a szünetekben, beszélgetnek, véleményt formálnak, kapcsolatokat alakítanak ki. Programokon vesznek részt, megismerik a közös ünneplés vagy megemlékezés mikéntjét. Versenyeznek, nyernek, de megtapasztalják, milyen veszíteni, ami egy olyan érzés, amivel meg kell ismerkedni, tetszik vagy sem. Ezek, és a pedagógusok erkölcsi útmutatásai együtt járnak a szaktárgyi ismeretekkel. De ehhez ott kell lenni. Együtt, a teremben.

Bevallják vagy sem – hiányzik nekik és szeretik!

A gyerekek értékelik ezeket az eseményeket. Persze van, aki kevésbé, van, aki jobban, van, akit a versenyek érdekel, van, akit a karácsonyi sütivásár, sőt, azért vannak olyanok is, akiket a tanulás. De az biztos, hogy a barátaikkal szeretnek együtt lenni. Két hét után volt az első olyan élményem a hetedikesekkel, hogy éreztem, letargikus a hangulat az online órán. Hiába nem láttam az arcukat, tökéletesen átjöttek a rossz érzések, és bevallom, aznap nem is erőltettem annyira a tananyagot. Szomorú volt ezt megtapasztalni. A nyolcadik évfolyamon pedig az egyik osztály hirtelen fejlődésnek indult a tanulásban. Kozultáltam az osztályfőnökkel, aki szerint annyira unatkoznak, hogy tanulással ütik el az időt. Ők ennek köszönhetően sokat fejlődtek, mert tény, hogy ebben az időszakban mindenki mindent időre és szépen elkészített. De májusban megjelentek az instagram posztjaikban a “hiányoztok” tag-ek. Láttam, hogy szeretnének találkozni. Visszagondolok arra, hogy az iskolában a szünetekben együtt láttam őket, szerettek együtt lenni. (Később még szeretnék írni Neked a pedagógus-diák, szülő-gyerek, pedagógus-szülő online kapcsolatról is.)

Megcsináltuk, de ne ismételjük meg

Keretbe foglalva a helyzetet, zárjuk hát le a tanévet. Remélem, magunk mögött hagyhatjuk az efféle oktatást. Szerintem azok a kollégáim, akik becsületesen foglalkoztak a gyerekekkel, jóval többet dolgoztak, mint szoktak. Te, szülőként sokszor helyettünk is helytálltál, hálásak vagyunk Neked, köszönjük! Ha szívesen megosztod a tapasztalataidat, írj nekem valamelyik elérhetőségemen! Azok a gyerekek, akik igyekeztek így is tanulni és fejlődni, most ötösre vizsgáztak felelősségből és önállóságból. Ezeknek meglesz a gyümölcse, hiszek benne. Ugyanakkor őszintén remélem, hogy soha, még hasonló sem történik a pályafutásom során, mert azt vette el tőlem, amiért a tanári hivatást választottam: hogy gyerekek között lehessek.

#legközelebb

Mostmár tényleg nyári szünet, szórakozás.