Bullying a TikTok-on

Nem szeretnék egy szülőt sem megijeszteni, egy ilyen hangzatos címmel, de beszélnünk kell erről is. Az utóbbi néhány hét a TikTok jegyében telt a blogon, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Fontos, hogy szülőként megismerd azt az applikációt, ami jelenleg a tinik egyik nagy kedvence. Bár tény, hogy ebben a rohanós világban ez egyik percről a másikra megváltozhat. Természetesen a TikTok mellett számtalan egyéb kedvelt alkalmazás is létezik, de ez pörög mostanában a legjobban. Fiatal pedagógusként én is aktív felhasználó vagyok, látom mit csinálnak a nálam fiatalabbak, így tudok Neked tanácsot adni ezzel kapcsolatban.

Ha kezdő vagy, nem tudod, hogyan kell használni a TikTok-ot, kezdd innen az olvasást.

Bullying fogalma

Az utóbbi pár évben, amióta pedagógusnak készültem ismerkedtem meg ezzel a fogalommal. Sajnos diákként sem volt igazából ismeretlen számomra, én is voltam iskolai bántalmazás áldozata. Éppen ezért tudom azt mondani, hogy ez egy komoly dolog, és nem szabad elviccelni. A bullying fogalom tulajdonképpen arról szól, hogy a gyerekek csúfolják, piszkálják egymást, ezáltal megfélemlítik a kiszemelt áldozatot. Úgy gondolom, onnantól nevezhető bulllyingnak a dolog, ha már rendszeres, rosszindulatú, félelmet kelt az áldozatban. Mert bizony egy-egy odaszólásra még legyint egy pedagógus is, mondván, a gyerekek ilyenek. De nem ilyenek. Nem szabad hagyni, hogy akár csak szavakkal is bántsák egymást. Ettől függetlenül ez a magyar iskolákban is egy gyakori jelenség. Tudományosabb megfogalmazásban itt, egy pszichológus segítségével leírva pedig itt olvashatsz a dologról bővebben.

Az interneten

Az online világ magával hozta azt, hogy könnyebb zaklatni. Akár név és arc nélkül is lehet bántani a másikat. És igen, sajnos erre a TikTok is ad lehetőséget, és nem egyszer találkoztam már ilyennel ott. Mai bejegyzésem a TikTok szempontjából vizsgálja a bullying fogalmát, de később tervezek még írni Neked az iskolai zaklatásokkal kapcsolatban.

“A zaklatást az egyszeri bántalmazástól vagy más konfliktushelyzettől három tényező különbözteti meg. Egyrészt erős, negatívan befolyásoló hatása van, a zaklatás áldozata nem tudja élni a mindennapi életét a zaklató tevékenységének következtében – például mert állandóan félelemben vagy bizonytalanságban él. Másrészt a zaklatás nem feltétlenül szabályos időközönként, de ismétlődik, a bántalmazó rendszeresen visszatér az elszenvedőhöz, és megismétli a cselekedetét, legyen az fizikai, szóbeli vagy szexuális tevékenység. A harmadik kritérium az erőviszonyok eltolódása: a zaklatás során a bántalmazó fél mindig több hatalommal rendelkezik (több pénze van, erősebb, több barátja van, hangosabb), és ezt fitogtatja is a zaklatás során.”

https://unicef.hu/cyberbullying

Ez alapján talán ami TikTok-on folyik, hivatalosan nem is sorolható a bullying témakörébe, de azért jó, ha odafigyelsz rá.

Szavakkal bántani TikTok-on

A TikTok nem teszi kötelezővé, hogy a felhasználóneved utaljon az igazi nevedre. (Beállításáról itt írtam.) Egy akármilyen email címmel és névvel el tudsz rejtőzni. Így pedig sokkal könnyebb beszólogatni valakinek, de tény, hogy vannak, akik arccal és névvel is megteszik.

Kommentek között

A videók alá kommenteket lehet írni. Ezeknek a hosszát a TikTok elég erősen korlátozza, de így is teret tud adni a bullying jelenségnek. Számtalanszor láttam, hogy a nemtetszésüket a gyerekek/tinédzserek sértő vagy éppen nagyon trágár, lekezelő módon adják tudtára a videó feltöltőjének. Ez több mindenről is szólhat. Lehet egyszerűen annyi, hogy nem ért egyet a videó mondanivalójával, ami önmagában nem lenne probléma, de a kommunikáció stílusa bántó lehet. De sokszor látok olyanokat, ahol a feltöltő személye a célpont, például milyen csúnya, kövér, szemüveges, stb. Ezekből a kommentekből sugárzik a rosszindulat. Felnőttként persze másképp éli meg az ember, ha bántják, és még ha rosszul is esik, de talán meg tudjuk oldani annyival, hogy nem foglalkozunk vele. Viszont szülőként tudnod kell, hogy egy gyerek lelke nem így működik. A sértések mélyebb nyomot tudnak hagyni, mint elsőre gondolnád, ráadásul a TikTok menő, az interneten a nagy nézettség menő, ezért ha itt bántják őket, az halmozottan nehéz a számukra.

Amit szülőként tehetsz:

Először is tudnod kell a problémáról, ami triviálisnak hangzik, de mégsem feltétlenül az. Olyan környezetet kell otthon teremtened a mindennapokban, hogy a gyereked el merje mesélni, ha történik vele valami, ami nyomasztja. Most csak önmagamat tudom ismételni: a rendszeres kommunikáció segít. A jó dolgait is engedd, hogy megossza veled, de ne menekülj el a problémái elől sem, és főleg ne vedd semmibe! Ne rendezd le annyival, hogy ne foglalkozzon a rosszindulatú kommentárral. Tudom, hogy Te elfoglalt vagy és dolgozol, de az ő mindennapjaiban ez is központi szerepet játszik. Ha beszélgetsz vele, és megérteted vele, hogy ezek a rosszindulatú dumák nem érik meg a rá szánt időt, és segítesz neki például letiltani a kommentelőt, máris sokat tettél, és közelebb is kerültetek egymáshoz. Ha a bully-t személyesen ismeritek, akkor végső esetben felveheted vele, vagy a szüleivel a kapcsolatot, hogy közösen oldjátok meg a problémát.

Üzenetek között

A TikTok is ad lehetőséget üzenetküldésre. Az applikáció megnyitása után jobb alul menj a beérkezett üzenetek lehetőségre, majd jobb felső sarokban koppints a papírrepülőre. Itt találhatóak a csevegések. Legjobb tudomásom szerint, csak ismerősök (tehát egymást bekövetett) felhasználók között lehet chatelni. Tehát ha itt kap zavaró üzeneteket a gyereked, akkor egy ismerősről van szó, szóval könnyebb közbelépned. De az előbb említett “mit tehetsz” pontot itt is érdemes követni: beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni!

Egyéb

Nem feltétlenül csak a rosszindulatú, bántó szövegekkel lehet zavarni a másikat. Nagyon jól tud esni, ha az embert dicsérik: jók a videói, szépen táncol, stb. Azonban egy idő után, ha ez rendszeresen, és pláne névtelenül érkezik, nagyon zavaró tud lenni. A kommentelő látja a feltöltőt, tud róla néhány apróságot, és folyamatosan követi. Lássuk be, ez sincs túl jó hatással egy gyerek lelkivilágára. Éppen ezért azt javaslom, ha van egy állandó “hódolója”, annak is szentelj figyelmet. Egyrészt lehet, hogy tényleg csak unatkozik az illető, és korabeli, és nincs okod aggódni. Másrészről viszont, tudjuk, milyen világban élünk – jobb nem az interneten, név és arc nélkül ismerkedni. A veszélyessége mellett a helyzet nagyon idegesítő is tud lenni.

TikTok duettek

Szeretnék még pár szót ejteni a duettekről is. Korábban írtam a TikTok gombjairól, mit mire lehet használni. Ha engedélyezve van feltöltésnél, egy adott videóval lehet duettet készíteni, ami kettéosztott képernyővel egy videóként jelenik meg az applikációban. Az efféle reagálások engedélyezése a feltöltésnél is lehetőséget ad a bullying jelenségre. Ki lehet a másikat figurázni, vagy éppen sértően reagálni arra, amit csinált. A duettek 99,9999%-a teljesen ártalmatlan, vicces reakcióvideó, de itt is láttam már durva dolgokat. Úgy gondolom (és erről a legutóbbi TikTok posztomban írtam is), hogy a gyerekeknek privát fiókkal érdemes működniük, és így nem tud bárki duettezni velük. Ezzel lehet a legjobban megelőzni ezt a problémát.

#legközelebb

Legközelebb megint kicsit nyugisabb téma következik. Hogyan lehet keresni videót, hangot, miket dob ki, vagyis javasol az alkalmazás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük