Halloween és Mindenszentek

A halloweent, mindenszenteket, halottak napját október végén, november elején tartjuk. Rengeteg vitát hallgattam már családban, iskolában arról, hogy mi a helyes Magyarországon. Szabad a Halloweent ünnepelni olyankor, mikor megemlékezni “kell” halottainkról? Természetesen nem szeretném eldönteni a kérdést. Csupán az iskola szempontjából kicsit megvizsgálni, és végiggondolni, miről is van szó.

Honnan ered a Halloween?

Nem meglepő módon ez egy pogány ünnep, és hivatalosan október 31-e a napja. Sok száz éve ünneplik az emberek, kelta, ír eredetű. Október végén elhalványul a határvonal élők és holtak között, és a halottak szellemként átjöhetnek a mi világunkba. Ez ellen jó “védekezési módszer”, ha beöltözünk valamilyen szörnynek, mert egynek hisznek maguk közül, és nem fognak bántani. Valószínűleg innen ered a halloweeni jelmezes szórakozás. Persze manapság nem arról van szó, hogy ártó lények miatt öltöznek be a gyerekek, hanem szórakozásból. Egyre több helyen vannak bulik a témában, sütireceptek a neten. Bár mostanában csak a szórakozásról szól, az ünnep története alapján mondhatjuk, hogy ez is egyfajta “halottak napja”. Ha gyereked érdeklődik a téma iránt, és szeretnéd, hogy ezzel az angol tudását is fejlessze (ha már az egészet Amerikához kötjük), javaslom ennek a cikknek az elolvasását. Szótár is van a végén az új szavakkal.

Mindenszentek és Halottak napja

A két dolog nem ugyanaz. Mindkettő egyházi ünnep, és mondhatjuk, hogy az egyház a pogány halloween-re telepedett rá. De nem ugyanakkor van, mint halloween, mert ezek az ünnepek novemberben vannak. Előbbi elsején, utóbbi pedig másodikán. Mindenszentek ünnepén az egyház a szentjeire emlékezik. Halottak napján pedig tényleg az elhunytakra gondolunk, emlékezünk. Ezek miatt ezek az események sokkal inkább nevezhetőek szomorkásnak, mint a halloween. Az őszi, borús időben a szeretteinkre gondolunk, gyertyát gyújtunk, ilyenkor talán messzebbre is elutazunk a temető látogatás miatt. Ugyanakkor azt nem mondhatjuk, hogy ez egy “magyarosabb” ünnep, hiszen nem országunkhoz, hanem a kereszténységhez kötődik. Itt bővebben olvashatsz róla.

Halloween és Halottak napja a gyerekek szemszögéből

Úgy gondolom, hogy a halottaink iránti tiszteletre kell nevelnünk a gyerekeket. Meg kell ismerniük a kultúránknak azt a részét, ahogyan temetkezünk. Sőt, nem csak általánosságban, hanem fontosnak tartom, hogy beszélgess a gyerekeddel a felmenőiről, mesélj sztorikat a gyerekkorodból. A sírról-sírra mászkálás még egy tizenéves számára is unalmas lehet, hiába képes már annyi önuralomra, hogy szépen viselkedjen. Ha megálltok a nagyszülők nyughelye mellett, mesélj el egy történetet a gyerekkorodból. Attól, hogy egy temetőben vagytok, még lehet vidám emlék – hiszen jó dolog a szépre visszagondolni. Ezzel nem csak az unalmat űzheted el, hanem közelebb kerültök egymáshoz, és ő is a (talán személyesen nem is ismert) rokonaihoz.

Az iskolában

Attól függetlenül, hogy emlékezést fontosnak tartom, én személy szerint nem látok semmi rosszat a halloween-ben. Az iskolában nem szívesen keltünk szomorú hangulatot, és a halottakra való emlékezés sokkal meghittebb annál, minthogy ilyen közegben történjen. Nem csak a meghittsége miatt, hanem a sok különböző gyerek miatt is – van, aki esetleg a szüleit, testvérét gyászolja, más esetleg még sosem találkozott ilyen közelről a halállal. Ez konfliktust, csipkelődést szülhet. Ezért ez az időszak az iskolában inkább szóljon a tökfaragásról, ijesztő sütikről, jelmezversenyről. Érezzük magukat jól, tanuljanak a kelta hagyományokról. Nincs ebben semmi rossz. A kreativitást is növelheti, ezért javaslom, hogy közösen készítsd el a gyerekeddel a jelmezét és sminkjét. Ne vásárolj neki vagyonokért ruhát, inkább dolgozzatok rajta együtt, akár egy-két barátjával és azok szüleivel is. Ezáltal a szülői munkaközösségben is jó helyed lehet.

A Te gyereked iskolájában hogyan ünneplik ezt az időszakot? Milyen a jelmeze, halászott-e almát, gyújtottatok töklámpást? Írd meg nekem itt!

#legközelebb

Az aktualitásokkal kicsit megszakítottam a TikTok sorozatomat, ahol bemutatom neked ezt az applikációt, hogy szülőként megismerhesd. Ezen a linken mindent elolvashatsz ebben a témában, igazán az alapoktól kezdve. Ezt fogom folytatni a jövő héten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük