Mi a menő TikTok-on?

Korántsem igaz, hogy a TikTok csak a gyerekek és tinik alkalmazása. Rengeteg felnőtt, akár cégek is használják reklámra, szórakozásra. Egyik fő jellemzője az alkalmazásnak, hogy gyorsan reagál az újdonságokra, friss trendekre, vagyis divatokra. Éppen ezért, amit most leírok ezzel kapcsolatban, lehet, hogy pár nap múlva már nem lesz igaz. Viszont érdemes nagyjából átlátni, milyen videókat szeret az emberek többsége, mert így tudhatod, hogy a gyereked mikkel találkozik.

Hype – olt zenék, táncok, dumák

A hype-olás (ejtsd: hájp) túlzott reklámot jelent, de az internetes applikációknál inkább “felkapott”-ra fordítanám. Hype-olt lehet bármi a TikTok-on, ami éppen középpontban van: mindenki eltáncolja, mindenki hallgatja, ezért folyamatosan szembejön a felhasználókkal.

Kedvelt TikTok zenék

Ha a zenék között nézelődünk, nekem is elég sokszor van olyan, hogy meghallok valamit a rádióban, és tudom, hogy TikTok-ról ismerem. Mivel az applikációban a videók maximum egy percesek lehetnek, a zenékből is csak egy-egy rövid részletet ismer fel az ember. Nagyon kedveltek szoktak lenni az olyanok, amiben van egy kifejezés vagy félmondat, ami egy adott élethelyzethez köthető. Például ebben a számban elhangzik, hogy “everyday” vagyis “minden nap”. Erre rengetegféle videó született azzal kapcsolatban, hogy pl. az orvos megkérdezi hány sört iszik a felhasználó, a válasz: 5-6, az orvos szerint ez nem sok egy hónapban, mire rátátogja a feltöltő a dalszövegre, hogy ” a-a-a, mindennap”. A dalok mellett vannak instrumentális zenék is, amik kedveltek, vagy hanghatások, például nevetgélés. Hogy mire használja a felhasználó a hangot, az a fantáziáján múlik, de sokan követnek egy – egy trendet, ami felkapott.

Vagyis valaki felhasználja az adott zenét egy táncra

,akit sokan követnek, vagy épp azzal sokaknak megtetszik, utána mindenki ugyanazt fogja táncolni. Egyik kedvelt híresség ez a fiatal lány, Charlie D’amelio. Az egyszerű tánc koreográfiák nagyon gyorsan terjednek a TikTok-on. Mivel ezek általában felkapott zenékre készülnek, könnyen bekerül a videó a ForYou Page-re, vagy sokan rákeresnek, így a felhasználó egyre nézettebb lesz. Ez az egész hype dolog utánzás pedig egyáltalán nem csak a gyerekekre jellemző, felnőttek is szívesen követnek TikTok trendeket.

TikTok – amit látok az iskolában

Jelenleg általános iskolában tanítok, így a kisebbekkel vannak tapasztalataim. Amiben szülőként biztos lehetsz, az az, hogy a menő TikTok zenéket és TikTokereket, vagyis feltöltőket a gyereked szinte biztos, hogy ismeri. Ehhez az is hozzátartozik, hogy tudja fejből a táncot, esetleg ő maga is töltött már fel a kedvelt zenéhez videót. Úgy gondolom, hogy ettől nem kell megijedni, de azért jó, ha nyomon követed, konkrétan milyen mozgásról vagy szövegről van szó. Ne támadd le, ha valami nem tetszik, de beszélj vele arról, hogy mit szabad és mit nem kitenni a világhálóra.

#legközelebb

Ehhez segítségképpen legközelebb a biztonsági beállításokról, nem nyilvános profilokról írok neked.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük