TikTok biztonsági beállítások

Minden applikáció fontosnak tartja, hogy kínáljon olyan lehetőségeket, amivel el lehet rejtőzni az ismeretlenek elől. A facebookon, instagramon is tudunk elrejteni posztokat, képeket, akár egyesével beállítani, ki mit láthat belőlünk. A TikTok-nak is vannak hasonló funkciói.

TikTok ForYou Page, és ami nem látszik

Mivel a TikTokról most egy teljes sorozat készül, korábban már leírtam, mi is az a For You Page. Heteken át beszélünk erről az applikációról, mert jelenleg rengeteg felhasználója van, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is.

Röviden:

A For You-ba bárki bekerülhet a TikTok algoritmusa alapján, aki nyilvános profillal rendelkezik. Vagyis ha így készít a gyereked videód, akkor igen, mindenki láthatja. Részben azért, mert bekerül a ForYou-ba. Részben pedig azért, mert bárki megtalálja őt TikTok-on (véletlenül vagy rákeresve), megtekintheti a videóit. Úgy gondolom, ezt nem feltétlenül szeretnéd. Veszélyes lehet. Olvasd el itt – igen, egy egyszerű fotó vagy videó is lehet a pedofília melegágya. Nagyon rossz ötletnek tartom, hogy kiskorúak nyilvános profillal rendelkezzenek egy ilyen applikációban. Megtiltani nem tudod a gyerekednek a használatát, és nem is kell, de néhány beállítással te is nyugodtabb lehetsz, de őt sem kell igazán korlátozni.

….és ami nem látszik

Abban az esetben, ha átállítjátok a profilját privátra, csak azok láthatják a videóit, akiknek engedélyezi. Innentől már csak az a feladatod, hogy odafigyelj, tudja-e a gyereked, hogy kinek engedélyezze. Nehéz egyértelmű határvonalat húzni. Neked, szülőként a saját nevelési elveid alapján kell erről beszélgetned a gyerekeddel. Nem fenyegetőzve, tiltva, hanem ahogy egy másik emberrel megbeszélnél valamit – csak éppen ez az ember most a gyereked. Te ismered a legjobban, tudod, hogyan kell hatni rá. Azzal pedig semmi gond, ha az osztálytársai, iskolatársai, edzőpartnerei látják a videóit. Jelenleg úgy tudod a beállítást módosítani, hogy az applikáció megnyitása után a jobb alsó sarokban a figurára koppintasz. Utána a felület jobb felső sarkába a három pöttyre, majd megkeresed az adatvédelem címszót. Ott a legelső lehetőség a privát fiók, ahol a csúszkát zöldre állítod. Innentől kezdve nem látható a profil nyilvánosan.

Beállítások egy-egy TikTok videóra

Tudtommal jelenleg a TikTok nem ad lehetőséget arra, hogy egyesével módosítsd a videók adatvédelmi beállításait. Így a profil vagy teljesen nyilvános, vagy teljesen privát lehet. Emellett még olyan lehetőséged van, hogy a reakciókat korlátozod. Korábban már írtam a reakciógombokról. Amikor új videót töltesz fel, a beküldés gomb megnyomása előtt beállíthatod, hogy lehessen-e rá duettezni, kollázst készíteni, hozzászólni. Ezeken mindig az adott videónál tudod szabályozni, a csúszka zöldre vagy feketére húzásával. Ezenkívül, ha nem vagy biztos abban, hogy az elkészült művedet fel szeretnéd-e tölteni, a beküldés helyett koppints a “vázlatok” menüpontra. Itt csak te fogod tudni megnézni, és újraszerkesztheted, mielőtt végül megosztod. Vagy törölheted, és akkor soha senki nem fogja látni.

Egyébként ha utólag meggondolod magad, a már feltöltött TikTok videókat is lehet törölni:

a videó mellett a kis nyílra koppints, majd az alsó sorban görgess a törlés lehetőségig. Ezzel a néhány aprósággal még jobban tudsz figyelni, vagy éppen utólag megmásítani a döntésed.

Családi biztonság beállítása TikTok-on

Van egy extra beállítási lehetőség, amivel élhetsz, ha szükségét érzed. Előre szólok, nem vagyok benne biztos, hogy ez a fajta korlátozás jó ötlet. Azért, mert lehetséges, hogy egy tinédzserrel csak a köztetek levő feszültség nő meg miatta. Ugyanakkor jó ha tudod, hgy az applikációk szeretik megmutatni, mennyire családbarátok. A TikTok felületén ezért találsz olyan lehetőséget, ahol korlátozni tudod a gyerekedet az applikáció használatában. Koppints a jobb alsó sarokban a kis figurára, ekkor megnyílik a gyereked profilja (az ő telefonján, az ő alkalmazásában kell csinálni, miután a sajátodat hozzákapcsoltad szülőként). Jobb felső sarokban keresd meg a három pöttyöt, és görgess lejjebb, a “családi biztonság” menüpontra. Ha megnyitod, láthatod, miket kínál fel: képernyőidő korlátozás, tartalmak felügyelete, biztonsági beállítások és privát fiók, szóval szinte minden. Koppints alul a folytatás lehetőségre, majd menj végig a lépéseken. Ezzel teljesen a kezedben tarthatod a gyereked alkalmazás használatát. Éppen emiatt gondolom ezt kétélű fegyvernek: egyrészt lehet, hogy van amire ez nagyon hasznos, és esetleg csak ez az egy fegyver van a kezedben a gyerekedért (gyereked ellen). Másrészről, jó, ha inkább a kommunikációval, és az internetbiztonság ismertetésével hatsz rá. Így jobban fog bízni benned.

#legközelebb

Újra egy kicsit személyesebb hangvételű írás fog következni. Az iskolánk bár még nem zárt be, mert általános iskola, de felütötte a fejét a covid az egyik diáknál. Emiatt hatósági karanténba kerültem. Elmesélem, hogyan élem meg emberként, tanárként, hogyan éli meg az iskolám a helyzetet, hogy túl sokan hiányzunk, ezért azonnal digitális tanrendre kellett átállni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük